TECH

Drama, skräck och häpnad – här har du hela året med Chat GPT

Ett år med Chat GPT.
Ett år med Chat GPT.

Ett år med Chat GPT och världen blir aldrig sig lik igen. Chattboten har numera över 100 miljoner användare i veckan, det har kommit otaliga utmanare och tekniken har ruskat om de stora techjättarna ordentligt. Inte illa för något som släpptes utan några fanfarer.

Publicerad Uppdaterad

För ett år sedan var Open AI mest förknippat med Elon Musk, som en gång i tiden var en del av bolaget. Forskare och utvecklare – och vi på Ny Teknik – hade visserligen häpnat över språkmodellernas förmågor långt tidigare, men inget av det hade sipprat in i det allmänna medvetandet. Och få utanför Silicon Valley hade hört talas om Sam Altman.

För att uppmärksamma att det nu passerat ett år sedan Chat GPT lanserades har vi på Ny Teknik spelat in ett nytt avsnitt av vår podcast Allt du behöver veta om ny teknik – där vi lotsar er genom allt som hänt sedan 30 november 2022. Du kan även ta del av vår tidslinje här nedan. 

I avsnittet hör vi bland andra Therése Svensson på IBM – hon vet allt om vad företag ska tänka på när det gäller ai-styrning och etik. Håll även utkik efter vår intervju med Therése Svensson som vi publicerar inom kort.

Christian Landgren, vd på digitaliseringsföretaget Iteam, dyker också upp i avsnittet (liksom i texten nedan). Christian Landgren har följt Chat GPT på nära håll och använder det och andra ai-verktyg flitigt.

Håll till godo!

Ett år med Chat GPT - så här gick det till

30 november 2022

Open AI lanserar Chat GPT. De kallar den en ”forskningsförtitt” och presenterade denna omstörtande teknik med följande rader: ”vi har tränat en modell som heter Chat GPT som interagerar med hjälp av konversationer. Dialogformatet gör det möjligt för Chat GPT att svara på följdfrågor, medge sina misstag…”. Och ja, så höll det på. Rena sömnmedlet.

5 december 2022

Mindre än en vecka efter lansering har Chat GPT över 1 miljon användare. Många har börjat begripa att det här är en teknik som kommer att få stort genomslag och omfattande konsekvenser.

Här är vår artikel om de första dagarnas reaktioner:

1 februari 2023

Open AI lanserar en betaltjänst, Chat GPT Plus. Beskedet kommer efter en första period där verktyget inte bara blivit omåttligt populärt utan också trögt, när det nu över huvud taget gått att använda. Med Chat GPT Plus får betalande användare en gräddfil.

2 februari

Chat GPT når över 100 miljoner aktiva användare.

7 februari

Microsoft, som lär ha investerat så mycket som 13 miljarder dollar i Open AI, införlivar GPT-teknik i Bing, som tidigare mest förknippats med Microsofts bortglömda sökmotor. Den första tiden beter sig Bing minst sagt märkligt. Läs våra intryck om tidiga Bing här.

20 februari

Ai-experten Eliezer Yudkowsky, som i många år varnat för existentiella risker med artificiell intelligens, säger i en intervju med podcasten Bankless Nation att ”vi alla kommer att dö”.

4 mars

Metas ai-modell Llama läcker ut via torrentsajter.

14 mars

Open AI lanserar GPT-4 som sägs förfoga över 1,8 biljoner parametrar. GPT-3 hade 175 miljarder parametrar. Till dags dato har ai-modeller blivit alltmer kapabla när de skalats upp. GPT-4 blir en del av betaltjänsten Chat GPT Plus och Microsoft integrerar den i Bing.

”Förbered er på en tsunami”, löd vår rubrik. I texten noterade vi också att det inte bara rörde sig om en språkmodell, utan en multimodal modell.

Open AI-utmanaren Anthropic lanserar sin chattbot, Claude.

21 mars

Google lanserar efter många om och men sin chattbot, Bard. Vid det laget har alla konstaterat att Google – förmodligen av försiktighetsskäl – hamnat på efterkälken. När vi testar Bard blir vi inte särskilt övertygade om dess förtjänster.

22 mars

Ett upprop initierat av svenske fysikern Max Tegmarks organisation Future of Life Institute publiceras. Det kräver att all träning av modeller mer kraftfulla än GPT-4 pausas i sex månader. Många av världens ledande ai-forskare – inklusive Stuart Russell och Yoshua Bengio – skriver under. Det gör även Elon Musk, Apples medgrundare Steve Wozniak och författaren Yuval Noah Harari.

En annan signatur under uppropet är Christian Landgren.

– Vanligtvis tar det ungefär 25 år innan ny teknik på riktigt slår igenom i ett samhälle. Men nu har det gått ett år från att den första versionen kom till att 30 procent i samhället använder den. Får man en så stor förändring i ett samhälle på kort tid medför det väldigt stora risker. Jag tror att vi i teknikbranschen tycker att det här är toppen för vi kan använda det till så mycket. Medan andra människor går till jobbet helt plötsligt möts av en annan värld som de själva inte har valt. Där deras utbildning kanske inte är relevant på samma sätt längre, säger Christian Landgren.

– När GPT-4 kom och testades så insåg man att den har en otrolig potential att förändra stora yrkesgrupper. Jag känner ett ansvar att försöka hjälpa till och hejda en allt för snabb hastighet när det redan går så fort som det gör.

Vill du förstå varför artificiell intelligens gör en del ai-forskare skräckslagna? Missa då inte vår mastodontartikel om ai-risker.

23 mars

Open AI lanserar plugins till Chat GPT. Chattboten börjar mer och mer likna en plattform. Vår analys: att kanske är detta smygstarten för en värld utan appar.

5 april

En rapport från Goldman Sachs Research spår att generativ ai kan leda till en 7-procentig ökning av den globala bruttonationalprodukten. Det motsvarar omkring 7 biljoner dollar. Samtidigt noterar rapporten att 300 miljoner jobb kan om stöpet på grund av automatisering.

Av de 900 jobb som analyserats i rapporten kan mellan 25-50 procent automatiseras och två tredjedelar av alla jobb förväntas påverkas av generativ ai.

1 maj

Geoffrey Hinton – en av de riktigt stora ai-pionjärerna och en av de som ligger bakom det senaste årtiondets ai-avancemang – lämnar sin tjänst på Google. Varför? Jo, Hinton har gjort en helomvändning och sällat sig till den skara som anser att vi kan förlora kontrollen över alltför kapabla ai-system. Genom att lämna Google känner han att han kan tala fritt om riskerna.

15 maj

Under en utfrågning i den amerikanska senaten uppger Sam Altman, vd för Open AI, att han välkomnar reglering av tekniken hans företag bygger. Altman säger också:

– I takt med att tekniken utvecklas förstår vi att människor oroas över hur det kommer ändra vårt sätt att leva. Vi delar den oron.

Kort därpå ger sig Sam Altman ut på en världsturné och träffar bland annat flera världsledare. Här och var kantas hans besök av demonstranter som protesterar mot vad de anser är en farlig utveckling av artificiell intelligens.

Vill du veta mer om Sam Altman? Vi skrev ett porträtt.

19 maj

Chat GPT lanseras som app.

Det uppdagas att Apple förbjudit sina anställda att använda Chat GPT och liknande verktyg för att inte riskera att det läcker företagshemligheter till Open AI. Många andra storbolag inför liknande förbud.

27 maj

Ai-modeller spås kunna bli ett viktigt redskap inom juridiken. Än så länge är de emellertid inte att lita på. Det fick en advokat i New York erfara när han använde Chat GPT i sina efterforskningar. Chattboten refererade till äldre fall som advokaten sedan tog med sig till rättssalen. Problemet var bara att fallen aldrig existerat. Advokaten uppgav att han inte begripit att Chat GPT och andra chattbotar har en irriterande förmåga att hallucinera.

14 juni

EU tar ett betydande steg mot AI act – den förordning som kallats ”världens första heltäckande AI-lag” – när Europaparlamentet antog sin förhandlingsposition. Kritiker har dock menat att nuvarande förslag inte är heltäckande eftersom regleringen av den typen av teknik som dagens ai-modeller bygger på anses tunn. Men sista ordet är inte sagt och lagen kommer inte att träda i kraft förrän tidigast 2024.

18 juli

Llama 2 lanseras. När ursprungs-Llama läckte gav Meta ett ambivalent intryck. Som om de inte visste hur de skulle ställa sig till det. Inför uppföljaren hade Meta stakat ut kursen: det är öppenhet som gäller. Som vi skrev tidigare i år: ”Fri att använda för forskare. Fri att använda för kommersiellt bruk. Enda begränsningen är att det krävs en licens om användaren har fler än 700 miljoner besök i månaden på sina plattformar.”

Vi noterade också att ”den inställningen skrämmer slag på så kallade alignmentforskare, som studerar de sätt på vilka ett alltför kapabelt ai-system skulle kunna försöka ta kontroll och alltså inte linjera (align) med mänsklighetens mål. En av riskerna, menar de, är att det kan vara mycket svårt att vara säker på exakt vad en framtida ai-modell är förmögen till innan den släpps.”

Men Christian Landgren anser att öppenhet är vägen framåt.

– Max Tegmark har sagt att om man släpper open source-modeller till allmänheten så är det som att ge handgranater till dagisbarn. Och det är klart att det finns risker. Men det finns också risker som jag tror är ännu större om man har all världens makt hos några enskilda personer. Tittar man på historien så har vi gott om bevis på hur människor missbrukar makt när den blir väldigt centraliserad hos några enskilda män, som det oftast är. Då väljer jag hellre den risk där vi faktiskt sprider det här. Jag står väldigt tydligt på open source-sidan.

24 augusti

Nvidia levererar en ny rekordrapport. Företaget tillverkar gpu:er – den teknik som banat väg för ai-revolutionen. Här är en av många texter vi skrivit om Nvidia under året.

12 september

En grupp namnkunniga författare stämmer Open AI. Gruppen anser att Open AI använt upphovsrättsskyddat material för att träna sina ai-modeller.

25 september

Chat GPT lär sig lyssna, se och tala.

6 oktober

Reuters rapporterar att Open AI överväger att utveckla egna ai-chip.

2 november

AI Safety Summit avslutas på symboltyngda Bletchely Park i Storbritannien. Ambitionen tycks vara att AI Safety Summit ska bli ai-motsvarigheten till Cop, Förenta nationernas klimatkonferens.

Mest uppseendeväckande var att EU och ytterligare 28 nationer – inklusive Kina – skrev under den så kallade Bletchley-deklarationen. I dokumentet tar man fasta på att ai-system måste vara utvecklade så att de mänskliga rättigheterna tillgodoses. Att de är etiska, transparenta, rättvisa och säkra, bland annat. Men några bindande överenskommelser eller nya regleringar blev det inte tal om.

6 november

Open AI håller sin allra första utvecklarkonferens och presenterar en rad nyheter. Den viktigaste? Spana in vår artikel nedan.

17-22 november

Open AI-gate. Inom loppet av fem dagar hinner Sam Altman både få sparken och göra comeback. Vi har dokumenterat hela förloppet i en rad artiklar.