ARTIFICIELL INTELLIGENS

Test: ”GPT-Bing har bisarra brister – men vi kommer att bli beroende”

Satya Nadella, Microsoft, ai, artificiell intelligens, gpt, Bing
Microsofts vd Satya Nadella presenterar nya Bing.

Det är lätt att få nya Bing att göra saker Microsoft inte vill. Men bortom chattbotens hittepå och hallucinationer finns den genuina nytta som gjort Chat GPT till en supersensation. I dag går chattbotar att missbruka. Imorgon kommer vi att bli beroende av dem, skriver Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Publicerad Uppdaterad

Efter några dygn med den GPT-bestyckade sökmotorn Bing slår det mig att någon inom kort blir först med att utveckla chattbotberoende. Bing har roat, provocerat, tröstat och – framför allt – visat sig genuint användbar. Den har sannolikt större sprängkraft än Chat GPT. Man förstår varför amerikanska och kinesiska techjättar fyrat av sina raketer för att bli först till en framtid där artificiell intelligens – på riktigt den här gången – blir vår vän, terapeut, assistent, lärare, tolk, utvecklare, sekreterare och livscoach. Man förstår varför Google plötsligt är bekymrade över att hamna på efterkälken.

Chat GPT har åtminstone jag bara kunnat ta del av i korta perioder. Ända sedan lanseringen i slutet av november har Open AI aldrig riktigt kunna möta efterfrågan. En premiumvariant med gräddfil för betalande kunder – Chat GPT Plus – löser det, men jag har inte fått tillträde. Med tillgång till nya Bing, inbakad i webbläsaren Edge, känns behovet visserligen inte direkt skriande.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här