TECH

Apple: Chat GPT via Siri – Musk: Då förbjuder jag Apple

Apples vd Tim Cook, till vänster, talar. Här i sällskap med Craig Federighi (höger) och John Giannandrea.

Om Apple integrerar tjänster från Open AI – och deras Chat-GPT – i sina enheter kommer Appleprodukter att förbjudas på Elon Musks företag.

Publicerad Uppdaterad

Apple presenterade på måndagen sin ai-satsning Apple Intelligence under sin konferens WWDC. En av delarna innefattar ett samarbete med Open AI, genom att ge användare av Iphone, Ipad och Mac-datorer tillgång till chattboten Chat GPT via den digitala röstassistenten Siri.

Elon Musk som står bakom företagen Tesla och Space X, och som köpte X hösten 2022, kallar det hela "oacceptabelt".

"Om Apple integrerar Open AI på OS-nivå kommer Apple-enheter att förbjudas på mina företag. Det här är ett oacceptabelt säkerhetsbrott", skriver han på X.

Besökare på företagen kommer att behöva lämna sina Appleprodukter i receptionen, tillägger Musk.

Apple: Säkerhetsåtgärder ska skydda personlig data

Apple själva uppger att försiktighetsåtgärder kommer att vidtas, bland annat ska användardata inte ska spåras.

"Sekretesskydd är inbyggt när du använder Chat GPT inom Siri. Förfrågningar lagras inte av Open AI och användarnas IP-adresser är dolda", sade Apple i ett uttalande när ai-satsningen tillkännagavs, rapporterar Bloomberg.

AI ska hjälpa Appleanvändare med att organisera notiser, korrekturläsa texter och meddelanden. Ai ska också kunna skapa tecknade bilder, om än i begränsad form. Bland annat i tjänsten "Image playground".

– Där kan man göra egna gulliga illustrationer och skicka till kompisar. Det visades tre olika stilar där ingen var verklighetstrogen. Det är såklart för att ingen ska kunna ai-generera innehåll som ska kunna användas som desinformation, säger Evelina Galli, techreporter på P3, till TT.

En viktig del i presentationen var säkerheten. Bland annat ska mängden personliga data som hämtas in begränsas, och om data ska lämna telefonen får användaren en förfrågan först. 

Det var något Evelina Galli reagerade på.

– Nu har de gjort en kompromiss och sagt okej vi kör externa servrar, men det är våra externa servrar. Det ska vara 100 procent säkert. De slängde sig med begrepp som kryptering, verifiering och transparent.

Siri får uppdatering

Frågan kommer också ställas till användaren när den röststyrda digitala assistenten Siri inte kan svara på en fråga, utan vill använda sig av Chat-GPT i stället.

Siri får överlag en stor uppdatering och ska kunna avläsa vad användaren vill göra på ett bättre sätt.

Apple Intelligence ska komma till olika operativsystem och den slutgiltiga versionen lanseras i höst.