SAMHÄLLE

USA har informerat Sverige om kinesisk ballong

Amerikanska marinsoldater bärgar den misstänkta spionballongen utanför South Carolinas kust. Bild från den 5 februari.
Amerikanska marinsoldater bärgar den misstänkta spionballongen utanför South Carolinas kust. Bild från den 5 februari.

Sverige har informerats av USA om den kinesiska luftballong som skjutits ned av USA. "Sverige har, tillsammans med andra länder, informerats om frågan av USA:s utrikesdepartement i Washington", skriver det svenska utrikesdepartementet i ett mejl till TT.

Publicerad Uppdaterad

"Vi kan inte kommentera om det har föranlett några särskilda åtgärder från svensk sida", fortsätter departementet.

Danmarks utrikesminister meddelade tidigare att landet också informerats om ballongen.

– USA har haft en dialog med Danmark, och vi är informerade. Men jag kan inte säga något närmare om innehållet, säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M) enligt nyhetsbyrån Ritzau.

40 länder informerade

Tidigare i veckan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att USA informerat 40 länder om den kinesiska spionballongen som sköts ned förra lördagen.

Ballongen färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den sköts ned av amerikanska stridsplan utanför kusten.

Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information. Amerikanska försvarskällor uppger att president Joe Bidens regering blev informerad om ballongen redan innan den tog sig in i amerikanskt luftrum.

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M). Arkivbild.
Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M). Arkivbild.

Ytterligare objekt nedskjutna

I fredags sköt USA:s militär ner ännu ett objekt, i Alaska, och på lördagskvällen sköts ytterligare ett föremål ned i luften ovanför Nordamerika, på order av Joe Biden och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer i senaten säger till ABC News att även de föremålen tros vara ballonger, men mycket mindre än den som sköts ned förra helgen.

USA har som ett svar på den misstänkta spionballongen svartlistat fem kinesiska teknikföretag och ett forskningsinstitut som man anser är kopplade till Pekings ballongprogram.