Tejpen stoppar vägglössen

2016-04-12 19:00  

Vägglöss är ett växande problem i världen. Med en tejp och en fälla som vapen kan Nattaro Labs stoppa de obehagliga krypen.

Det kan räcka med några av de tåliga små baggarna i resväskan för att starta ett angrepp – med en svår sanering som följd.

Lundabolaget Nattaro Labs bygger på forskning vid Lunds universitet. Företagets första produkt är en patenterad remsa som tejpas under golvlister och under sängar. När vägglössen kryper genom tejpen för att komma åt ”maten” i sängen får de ämnet kiselgur på sig vilket gör att de torkar ut och dör.

– I en av våra pilotstudier med 500 sängar i en riskmiljö behövdes inte en enda sanering under ett år, säger vd Carl-Johan Gustafson.

Tejpen började säljas 2014 och finns installerad som förebyggande skydd i riskutsatta miljöer över hela landet.

Företaget utvecklar även en fälla som lockar till sig vägglöss med vissa doftämnen. Målet är att sälja fällorna till saneringsföretag, hotell och boenden för studenter och flyktingar.

– Du kan då både övervaka och upptäcka angrepp tidigt. Den kan också användas för att se att vägglössen verkligen försvunnit efter en sanering, säger Carl-Johan Gustafson.

Nattaro siktar även på en internationell expansion, i första hand i Tyskland.

Nattaro Labs

Gör: Bekämpar vägglöss.

Ort: Lund.

Startår: 2011.

Anställda: 5.

Omsättning 2015: 1,6 Mkr.

Riskkapital: 11 Mkr.

Huvudägare: Grundarna, Almi Invest, privata investerare.

Marie Alpman

Mer om: 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt