Rekordmånga vill vara med på 33-listan

2019-03-20 14:10  

33-listan slår rekord. Nästan 400 svenska startupbolag tävlar om en plats.

Nästan 400 nomineringar har kommit in till årets upplaga av Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan. Det är nytt rekord. 33-listan utser Sveriges mest lovande och innovativa unga teknikbolag.

– Och trots att det är betydligt fler nomineringar än tidigare så är det ändå förhållandevis hög nivå på bolagen, säger Anders Thoresson som jobbat med 33-listan sedan starten 2008.

Ny Teknik har under de senaste två åren fördubblat sin onlinetrafik och får omkring en miljon besökare i månaden. 33-listan tycks alltså haka på den trenden.

– Sedan kan det också röra sig om ett allmänt växande intresse för den svenska startupscenen, säger Anders Thoresson.

Just nu pågår ett intensivt redaktionellt arbete med att vaska fram de 33 bolagen. De som slutligen tar en plats på listan kommer alla att vara olika, men ändå ha ett par gemensamma nämnare. Ett kriterium för att bli utvald är att produkten, tjänsten och affärsidén bygger på en egenutvecklad teknik.

– Det finns bolag som visserligen gör intressanta saker, men som plockat byggstenar från andra leverentörer och i praktiken är en systemintegratör. Tillför man inte något utan bara sitter och bygger lego är det svårt att se den långsiktiga potentialen. Det är väldigt lätt för någon annan att kopiera den idén, säger Anders Thoresson.

Svårt att nå 33-listan

En annan sak som kännetecknar ett 33-bolag är att det ska finnas en internationell affärspotential. Tobii (med på listan 2008), Midsummer (2008-2010) och Spotify (2009-2011) är exempel på bolag som var små när de tog sig in på listan, och som sedan har nått stora internationella framgångar.

Att komma in på 33-listan är svårt. Efter att 33-juryn – som består av journalister på Ny Teknik och Affärsvärlden – sammanställt alla nomineringar påbörjas en mödosam process där tekniken och affärspotentialen noga utvärderas. Dels görs uppföljande intervjuer med de nominerade bolag som ser extra intressanta ut. Dels kompletteras de intervjuerna med kunskapsinhämtning från exempelvis investerare i, och kunder till, det nominerade bolaget.

– Intervjuerna är viktiga för att ta sig förbi de modeord många använder när de nominerar ett bolag. Att tala med bolag gör det möjligt för oss att ta reda på vad tekniken egentligen består av. Att höra sig för med kunder kan vara viktigt om startupbolaget är i ett tidigt skede. Det kan gärna berätta om att de har piloter med välkända storföretag. Men när man sedan snackar med storföretaget visar det sig att piloten bara utgör en oerhört begränsad del av verksamheten och att lösningen inte alls levererar, säger Anders Thoresson.

”Gräddan av svensk startup”

En trend som, föga förvånande, syntes tydligt ifjol och som vuxit sig ännu större i år är artificiell intelligens. Jordbrukstillämpningar, användning i medicinteknik och lösningar för smartare drift och övervakning av it-system är några exempel bland de som nominerats. Samtidigt kan man fråga sig hur kompatibelt det är med 33-listans krav på egenutvecklad teknik med tanke på att det redan finns gott om ai-verktyg och ai-modeller på marknaden.

– Jo, en del bolag nämner ju verktyg som Googles Tensorflow, men de säger också att det inte hjälper dem hela vägen. Utan de behöver ofta göra kraftig egenutveckling där Tensorflow bara blir en beståndsdel.

Varför är det viktigt att ta en plats på 33-listan?

– Man får ingå i ett sammanhang med 32 andra bolag som just nu våren 2019 utgör gräddan av svensk startup. Och vi vet av erfarenhet att många bolag i efterhand vittnat om nya investerare och affärskontakter tack vare den exponering man får av en plats på 33-listan.

Nedan kan du lyssna på Affärsvärldens podcast, där Anders Thoresson är med och berättar om 33-listan.

Det här är 33-listan

Sedan starten 2008 har 33-listan, som drivs av Ny Teknik och Affärsvärlden, haft som mål att lyfta fram Sveriges mest lovande och innovativa unga teknikbolag. Hittills har 231 bolag tagit sig in på listan.

För att ha en chans att komma med listan krävs att företaget är baserat på en egen innovation och är max sju år gammalt. Bolaget får inte vara noterat på någon form av handelsplats, och får som mest ha varit med på listan två gånger tidigare.

Alla bolag på listan väljs ut av redaktionen, efter en grundlig granskning och bedömning.

Vill du veta vilka som tog en plats ifjol och hur det kommer att gå i år kan du gå in på nyteknik.se/startup/33-listan/.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt