ANNONS FRÅN SAAB

Tre kriser som ledde till Saab och understödsvapen

Tonårskris, finanskris och så en oljekris på det. Det är tre viktiga skäl till att Linnea Nilsson - bilmekanikern som blev systemingenjör - nu jobbar på Saab med utveckling av understödsvapen.

Publicerad Uppdaterad

Saab grundades 1937 med sitt främsta mål att leverera militärflygplan till det svenska flygvapnet. Sedan dess har Saab stöttat det svenska försvaret i uppdraget att försvara Sverige och svenskarnas rätt att leva i frihet.

Vad gör en systemingenjör på Saab i Karlskoga?

- Vi jobbar med tekniskt avancerade produkter, i mitt fall med understödsvapen som granatgeväret Carl-Gustaf® och pansarskottet AT4. Som systemingenjör ser jag till att våra produkter möter de förväntningar våra uppdragsgivare ställer på produkternas förmågor. Vi följer hela utvecklingsprocessen, från kravanalys och design till verifiering av den slutprodukt du kan hålla i handen.

Din yrkesbana har knappast varit spikrak. Den började i bilverkstaden?

- Jag har alltid varit intresserad av hur saker fungerar. Redan som 6-åring lärde jag mig köra traktor av min farfar och när jag var 15 år fick jag en EPA-traktor. Eftersom ingen hade tid att hjälpa mig fick jag lära mig fixa motorn själv – jag får erkänna att det blev mycket silvertejp och skosnöre i början.

Hur hamnade du i den norska oljeindustrin? Och på Saab?

- 2008 kom finanskrisen och det blev svårt att få fast jobb i Sverige, men i norska Moss fick jag mekanikerjobb med en gång. Efter några år utbildade jag mig till maskiningenjör vid Høgskolen i Østfold. Det gav jobb inom olje- och offshoreindustrin, men sedan kom oljekrisen 2016 och under min mammaledighet blev jag permitterad. Det fick mig att söka jobb på den svenska sidan gränsen igen. När Saab sökte en mekanikkonstruktör i Karlskoga kändes det som rätt jobb för mig. Speciellt efter ett besök i verksamheten – det innehöll precis allt som en ingenjör gillar!

Varför Saab?

- Saab är ett företag i teknikens framkant där jag hela tiden får möjlighet att bredda mig och att utvecklas och växa i de roller jag haft. Jag gillar också att vi uppmanas till nytänkande och får möjlighet att utveckla - egna innovativa idéer. Genom vår teknikledning kan vi till exempel få allt från 24 timmar till flera månader för att utveckla våra idéer vid sidan om det vi gör till vardags.

- Dessutom är det ett sätt att arbeta för ett tryggare och säkrare Sverige och att bidra till vårt försvar. Vår vision är ”It’s a human right to feel safe” – utan ett försvar som skyddar sådant vi tar för givet, som yttrandefrihet och demokrati, skulle världen antagligen se helt annorlunda ut!

Börja din framtid hos Saab idag!

Annonsinformation

Varje dag arbetar hundratusentals personer hos sektorns många företag och myndigheter. De arbetar med att utveckla och producera innovativa lösningar på ständigt föränderliga omständigheter som utmanar våra samhällskritiska funktioner. Den svenska försvarssektorn är världsledande inom många områden, bland annat inom forskning, etiska riktlinjer och teknisk innovation. I sektorn representeras de flesta yrkeskategorier så som ingenjörer, lagerpersonal, jurister, soldater, projektledare, statsvetare, HR-personal, officerare, produktionspersonal och administratörer. Alla bidrar till att trygga det som är skyddsvärt i vårt samhälle.

På Saab delar alla medarbetare ett och samma uppdrag; att skapa förutsättningar för ett tryggt samhälle. Oavsett om det handlar om att bygga stridsflygplan, avancerade vapensystem, undervattensteknik, cybersäkerhet eller toppmoderna flygledningssystem är du som jobbar med oss en del av vår mission.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se