ANNONS FRÅN WAGO

Toppmodern belysning i anrik miljö

Anpassa enkelt belysningen efter undervisningen. Lundellska skolan, Skrapan, flyttar in i gamla militärlokaler från 1900-talet som byggs om och renoveras till klassrum utrustade med den senaste centraliserade belysningsstyrningen. WAGO:s belysningsstyrning gör det möjligt att anpassa belysningen på många olika sätt och dessutom är det enkelt tack vare den färdigprogrammerade mjukvaran, WAGO Lighting Management, säger Niklas Henestål, affärsområdeschef på Elak.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

I augusti var första etappen klar och hälften av eleverna på Lundellska skolan, Skrapan, kunde flytta in i de nya lokalerna i det gamla regementsområdet i Uppsala. På sikt ska omkring 1400 elever rymmas i gymnasieskolan och renoveringen planeras vara helt klar sommaren 2024. Önskemålen är att återanvända så mycket som möjligt och samtidigt skapa en attraktiv skola med moderna lokaler och teknik.

– Min roll som affärsområdeschef är att vi uppfyller de krav och önskemål som kunden har. I det här fallet var det en energieffektiv belysning som går att anpassa efter klassrummens olika behov och då är WAGO:s belysningsstyrning med den senaste standarden, så kallad DALI 2, en bra lösning, säger Niklas Henestål.

Belysningsstyrningen gör det möjligt att automatiskt anpassa belysningen efter rörelse i rummet och efter dagsljuset. WAGO:s belysningsstyrning levereras färdigprogrammerad och konfigureras enkelt efter specifikt projekt.

– Det är den största fördelen med WAGO:s belysningsstyrning, att det är ett öppet och flexibelt system som levereras färdigt vilket gör att det går både enkelt och snabbt. I vanliga fall behöver man vara programmerare men med den här belysningsstyrningen kan en elektriker med datorvana konfigurera, säger Niklas Henestål.

Niklas Henestål, affärsområdeschef på Elak.

För att skapa trygghet finns WAGO tillgängliga genom hela projektet. Tomas Olsson är projektsäljare och har varit med sedan start.

– Elak efterfrågade en enkel och energieffektiv belysningsstyrning och då presenterade jag vår senaste och det visade sig passa perfekt. Sedan har två av mina kollegor funnits tillgängliga för support och utbildning av systemet. Man köper en hel lösning, inte bara en produkt, säger Tomas Olsson, projektsäljare på WAGO.

Belysningen på Lundellska skolan, Skrapan, är konfigurerad så att den dimrars ner efter en viss tid utan rörelse, i klassrummen släcks armaturerna efter ett visst antal minuter utan rörelse, vid exempelvis lunch och raster. På ett av planen styrs belysningen efter dagsljuset, så kallad HCL, på morgonen är belysningen mer kall och på eftermiddagen ändras det åt ett mer varmt ljus.

– I en skola med klassrum, matsal, lärarrum och idrottshallar är en sådan här lösning jättebra. Alla delar har olika behov och kräver därmed olika belysning för att eleverna ska koncentrera sig och trivas, säger Niklas Henestål.

I ombyggnationen av Lundellska skolan, Skrapan, är det viktigt att återanvända det som går och samtidigt hitta hållbara lösningar. En del armaturer konverteras till LED-belysning, även elinstallationerna återanvänds och nya kablar dras på befintlig kanalisation.

– Det blir hållbart på så många olika sätt, dels återanvänds mycket i lokalen och sedan är WAGO:s belysningsstyrning energibesparande vilket är bra både för miljön och för plånboken, säger Niklas Henestål.

Läs mer om WAGO:s intelligenta belysningsstyrning.

Namn: Niklas Henestål

Titel: Affärsområdeschef på entreprenad Elak AB

Yrkesbakgrund: Elektriker sedan 20 år tillbaka. 

WAGO för mig: Toppklämmor och snabbkoppling som vi har använt oss mycket av i andra projekt.