ANNONS FRÅN MERCEDES-BENZ

Solen går upp över morgondagens elbilar

Marknaden för elbilar expanderar och antalet laddbara bilar fortsätter öka i snabb takt i Sverige. Ett klimat som ger upphov till nya innovationer och en ständig framflyttning av gränser, räckvidd och laddlösningar. Vid frontlinjen står Mercedes-Benz med sina dedikerade specialister och nyskapande utveckling.

Publicerad Uppdaterad

Fram till 2023 kommer Mercedes-Benz ha lanserat 8 helt eldrivna fordon. Som ett led i att minska koldioxidutsläppen med minst 50% till år 2030 har Mercedes-Benz byggt upp 8 batterifabriker på tre kontinenter för att möta efterfrågan på ren eldrift.

I samband med de ökade bränsle- och elpriserna uppstår större behov av alternativa energikällor. Och i takt med att Mercedes-Benz utveckling av bättre, mer energisnåla elbilar med längre räckvidd går framåt utforskas fler sätt att ladda sin bil mer hållbart och kostnadseffektivt.

– Att kunna styra energikälla för laddning av din elbil är ett effektivt sätt att tillvarata den el som dina solpaneler genererar och ger dig fler mil till en låg kostnad. Idag lever vi i en mer osäker tid med elpriser som går upp och ned så att i det läget kunna nyttja sin egen solel till att ladda sin elbil gör bilägandet både mer miljövänligt, hållbart och kostnadseffektivt, säger Louise Grimsgård, ansvarig för elbilsfrågor hos Mercedes-Benz i Sverige och Danmark.

0 utsläpp med alternativ laddning

Att använda förnybara energikällor, som sol, för att producera el till sin elbil möjliggör en CO2-fri bilresa. Faktum är att den som producerar 10 000 kWh solel på ett år bidrar till att minska utsläppen av växthusgaser med ca 500 kg/år – med en utsläppskoefficient enligt Nordisk Elmix på 50 g/kWh. Och om du dessutom byter ut en bil med förbränningsmotor, som släpper ut ca 100 gram CO2/km, mot en elbil som laddas av fossilfri energi sparar du cirka 1,5 ton per år om du kör 1 500 mil/år.

Förutom användningen av förnybara energikällor finns det andra viktiga parametrar som möjliggör framfarten av elbilar på marknaden. Parametrar som bidrar till den kvalitet och räckvidd som gett Mercedes-EQ en ledande position i elbilssegmentet.

Som ett led i Mercedes-Benz strategi att minska CO2 utsläppen med 50% till år 2030 investerar företaget nu över 40 miljarder euro i forskning och utveckling av elfordon och ny batteriteknologi vars utveckling går snabbt framåt.

– Nyligen testkördes Mercedes-Benz Vision EQXX som har en räckvidd på 100 mil på en laddning med en förbrukning på endast 8,7 kWh/100 km, säger Louise och fortsätter: Detta kommer att förändra marknaden för rena elfordon. Mercedes-Benz satsar stort på utveckling av batterier och har byggt upp 8 helt CO2-neutrala batterifabriker världen över för att stödja den ökade efterfrågan av laddbara fordon. För att göra produktionen mer hållbar i en cirkulär ekonomi, byggs nu ytterligare en fabrik upp i Kuppenheim för att återvinna och hantera begagnade batterier. En marknad för dessa är stationära batterier för energilagring som passar väl till att lagra el från tex. solpaneler som man sen kan använda för att ladda sin elbil.

Det handlar egentligen om att ha ett helhetssperspektiv. I skenet av det har Mercedes-Benz ett dedikerat team av ingenjörer som jobbar med specialister från High Performance Powertrains och Mercedes-Benz Grand Prix. Tillsammans driver de utvecklingen av en energisnål och kompakt elektrisk drivlina.

– Med ny effektivare batteriteknologi och ny utformning och struktur av rena elfordon med lägre vikt och mer aerodynamik, suddas gränserna ut för maximala räckvidder med fossilt eller förnybart bränsle. Om du kan köra runt 100 mil utan utsläpp på en enda laddning finns det inte längre någon anledning till att inte köra med ren eldrift. Men fortfarande väntar transportsektorn på en omställning till elektrifierat vilket kommer att ske inom de närmaste åren. Med allt längre sträckor på ren el, öppnar sig allt fler möjligheter till långväga mer hållbart och miljövänligt samhälle, avslutar Louise Grimsgård.

Framtiden stavas EQ

Mercedes-Benz kompromissar inte när det kommer till e-mobilitet. Med sina EQ-modeller har de framgångsrikt positionerat sig som pionjärer längst fram i ledet. Oavsett om du vill ha en familjebil som EQB eller EQV, en sportig suv som EQA, nykomlingen EQS SUV, eller en lyxig coupé som EQS eller sedan som EQE så finns något för alla. Med en nästan ljudlös körning och en revolutionerande körkänsla möjliggör din laddning på solel till en CO2-fri bilresa med Mercedes-EQ.

Läs mer om e-mobilitet från Mercedes-EQ.

Läs mer om elbilar och solel här.

Annonsinformation

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Ny Tekniks kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se