ANNONS FRÅN VERISURE
Smart säkerhet nyckeln till det smarta hemmet
Marknaden för det smarta hemmet växer och många teknikintresserade skaffar sig tjänster som låter dem styra lampor, brygga kaffe och inventera kylskåpet via olika appar.
Även gemene man har visat intresse för det smarta hemmet, särskilt när tjänsterna fyller ett faktiskt behov. Verisure är Sveriges mest installerade hemlarm och har jobbat med smart säkerhet och IOT sedan 2008. Företagets inbrotts- och brandlarm finns idag installerade i över två miljoner hem över hela Europa och är uppkopplade dygnet runt.
- I takt med att fler blir intresserade av det smarta hemmet kommer vi se att många väljer tjänster som i första hand har ett tydligt användningsområde. Säkerhet är idag en nyckelfunktion som många redan har installerat, och som inger känslan av att det finns någon i ens hem som bryr sig, oavsett om man själv är där eller inte, säger Robert Lindroos, Director IT Operations, Verisure.
I oktober vann Verisure priset Årets Säkerhetsföretag på svenska Security Awards med motiveringen att de har satsat på utveckling och innovation för att ge sina kunder ett mervärde i vardagen på ett enkelt och behovsanpassat sätt. Verisures kunder har idag full kontroll över sina hemlarm via en webbtjänst och mobilapp.
- Alla våra produkter och tjänster är anpassade efter våra kunders faktiska behov, med säkerhet i fokus. Att vi har kontroll över hela systemet in-house innebär att hela teamet kan jobba mot samma roadmap, från produkt till tjänst. Vi jobbar idag med ingenjörer med varierande bakgrunder och erfarenheter som tillsammans skapar den bästa användarupplevelsen för våra kunder, menar Andrew Wells, Chief Product and Services Officer på Verisure.
- Vi har en intressant position eftersom vi redan har enheter installerade i människors hem sedan många år, och som hjälper dem att få en smidigare vardag. Vi är ett företag som människor litar på, och vars tjänst man redan valt att betala för månadsvis för att känna sig trygg. Andra företag som vill innovera kring det smarta hemmet kontaktar oss därför kring olika typer av tjänstesamarbeten, berättar Max Sunemark, R&D Director, Verisure.
Verisure erbjuder ett antal tillvalsprodukter för att skapa ett enklare och tryggare vardagsliv för sina kunder. Bland annat samarbetar man med Panasonic och deras värmepump, vilket möjliggör för kunder att hålla koll på energiförbrukningen, temperaturen och inomhusklimatet på distans. Smart plug är en annan lösning där det går att styra belysning och annan elektronik via appen, som bland annat kan vara en trygghet om man är osäker på om man stängt av spisen eller strykjärnet när man gått hemifrån. Smart plug kan även kopplas till larmet så att inkopplade enheter automatiskt stängs av när man larmar på.
- Vi har ett samarbete med Yale Doorman där vi erbjuder smarta lås som kan styras direkt via mobilen. Det gör det enkelt att släppa in en hantverkare när man inte är hemma, eller att skapa tillfälliga inpasseringskoder för den som ska passa huset eller vattna blommorna när man är på semester. Våra tjänster utgår alltid från sådant som våra kunder har en faktisk nytta av i sin vardag, berättar Markus Finér, Director of Technology and Development Norra Plattformen, Verisure.
Det dyker upp många spännande produkter inom det smarta hemmet just nu, men Robert Lindroos menar att det i första hand är viktigt att fokusera på tjänster som verkligen ger ett mervärde.
- För oss är säkerhet alltid i centrum när vi utvecklar våra system; och något vi tar hänsyn till när vi tittar på nya tjänster för det smarta hemmet. I Spanien testar vi just nu en dimgenerator som aktiveras vid inbrott och där en ofarlig dimma sprids i rummet som gör det nästan omöjligt för inbrottstjuvar att se. Det försvårar enormt för tjuven i stöldögonblicket och kan således begränsa skador och förluster. Ett annat sätt att försvåra för gärningsmannen är genom att aktivera alla lampor och få dem att börja blinka för att dra åt sig uppmärksamhet utifrån, berättar Robert Lindroos.
- Vi tittar även på hur AI och machine learning kan användas för att skapa automatiska reaktioner i systemen, genom att ta fram olika algoritmer som ständigt tolkar och lär sig av den data vi får in via larmen. Vi har även nyligen utvecklat en lösning där våra sensorer kan känna av vibrationer och därmed märka av ett inbrott redan innan någon brutit sig in. På så vis kan vi också jobba mer proaktivt än reaktivt, berättar Max Sunemark.
Alla nya tjänster prototypas, testas och utvecklas in-house på Verisure, ibland i samarbete med partners. När en uppdatering i systemen sedan görs kan den rullas ut direkt till kunder i alla länder samtidigt eftersom Verisure själva har full kontroll över sina system.
- Folk engagerar sig väldigt mycket kring smarta hem, och det är även ett område där man finner många Open Source-projekt. Där har vi ett försprång eftersom vi redan jobbat med frågorna länge. Jag tänker på det lite som när man var med och jobbade med mobiltelefonen precis i början. Tekniken är på framfart och kommer med största säkerhet att utvecklas till att bli en del av allas vår vardag, säger Max Sunemark.
- Vi ser många områden där det smarta hemmet kan användas för att skapa ännu bättre säkerhetslösningar för våra kunder. Vi tror att den bästa trygghetslösningen kommer ifrån att kombinera den smarta tekniken i hemmet med vår bemannade larmcentral, där våra kunder vet att det alltid finns någon som sitter redo att omedelbart vidta åtgärder om ett larm går, avslutar Andrew Wells.
Läs mer om Verisure och deras Innovation Centre.