ANNONS FRÅN LUNDS UNIVERSITET

Pontus Nordenfelt, docent och vetenskapligt ansvarig på Cytely.

Så ska smart mikroskopi revolutionera forskningen

Nu sker ett paradigmskifte inom mikroskopi, där den gamla tekniken görs mycket smartare. Veckors forskningsarbete kan lösas på minuter. Startupbolaget Cytely tillgängliggör metoden som utvecklats vid Lunds universitet.

Publicerad Senast uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Mikroskopi spelar en central roll inom forskning och medicin. Men för att ta högupplösta bilder på celler som interagerar, till exempel vid ett infektionsögonblick, gäller det att rikta mikroskopet rätt och ha tur med tajmingen.

– Det traditionella tillvägagångssättet är att titta ner i sitt mikroskop och ”gå runt” i provet för att kunna ta beslut om var någonstans bilder eller filmer ska tas. Vi vill vända på den här processen. Vi låter vår mjukvara göra en snabbanalys av provet och presenterar analysen för forskaren. Utifrån denna data kan forskaren ta beslut om vilka bilder som automatiskt ska tas med högre kvalitet, förklarar Pontus Nordenfelt, docent och vetenskapligt ansvarig på Cytely.

– Det dyraste i den medicinska forskningen är arbetstiden. Sedan tillkommer reagenser, instrumenttid och så vidare. Det handlar om väldigt stora kostnader. Vår metod är mellan 10 och 1 000 gånger mer effektiv än det traditionella arbetssättet. Den är reproducerbar, förutsägbar och objektiv, säger Philip Nordenfelt, vd på Cytely.

Från forskning till startup

Metoden kallas datadriven mikroskopi och utvecklades vid Lunds universitet under cirka fem år. Datadriven mikroskopi fick stor uppmärksamhet när metoden presenterades i forskarvärlden. Ett hinder för att nå många användare identifierades dock. De flesta forskargrupper som skulle ha nytta av lösningen har inte den programmerarkompetens som krävs för att på egen hand implementera mjukvaran i sina mikroskop.

Mot bakgrund av detta grundades startupbolaget Cytely, som tillgängliggör tekniken och förenklar för forskargrupper att gå från traditionell till smart mikroskopi. Cytely har fått stöd från ett antal finansiärer, bland andra Stiftelsen för strategisk forskning, Knut och Alice Wallenberg-stiftelserna och LU Innovation.

Oscar André, postdoktor och produktansvarig på Cytely.

Minimerar risken för mänskliga fel

Cytely vill förändra hur forskare ser på och använder mikroskopi för att göra det enklare, kraftfullare och mer reproducerbart. Men mikroskopi ses av många som ett hantverk, så det kommer att krävas ett förändrat tankesätt för att lösningen från Lund ska få det genomslaget.

– Många är väldigt duktiga på att ta bilder, men jag skulle vilja hävda att de flesta är ganska dåliga på att bedöma sina prov. Även om man lyckas hitta platser i provet att ta bilder på, ska man ha med sig att människan har en oerhört bra förmåga att se mönster i saker och ting, även när det inte finns mönster, säger Oscar André, postdoktor och produktansvarig på Cytely, och fortsätter:

– Genom att använda en datadriven metod för sin forskning kan man vara säker på att man använder objektiva data i stället för mänskligt kurerade och potentiellt felaktiga data.

Här har vi en utbildningsresa framför oss, där vi behöver visa på de enorma fördelarna med datadriven mikroskopi.

Under hösten 2024 lanseras Cytely genom ett samarbete med Lund University Bioimaging Center (LBIC) och utvalda forskargrupper vid Lunds universitet. Målet är tydligt – smart mikroskopi ska komma forskare över hela världen till nytta inom en överskådlig framtid.

Nyfiken på Cytely och smart mikroskopi? Läs mer här.