ANNONS FRÅN ROTTNEROS

Rottneros och Ecopals utmanar traditionella material

Ecopals material Greenwood.

Med fokus på hållbarhet och resurseffektivitet har startupen Ecopals utvecklat ett kärnmaterial för möbelbygge av pappersmassa. Genom sitt samarbete med Rottneros får Ecopals tillgång till produktionskapacitet och expertis för att producera sitt material Greenwood.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Det var Ecopals grundare Pål Skjetne, som under sin tid som säljare av biblioteksmöbler observerade utmaningarna med traditionella bokhyllor och såg ett behov av starkare material. Genom att kombinera sin passion för hållbarhet med teknisk expertis lyckades han utveckla Greenwood, en innovativ struktur som har potential att förändra i första hand möbelindustrin, och på sikt även byggbranschen.

– Vi ser en enorm potential i vår produkt som kan ersätta traditionella material som spånskivor och MDF, och bidra till en mer hållbar framtid, säger Theodor Håkansson, vd på Ecopals.

Från skog till Greenwood

Materialet som Ecopals tagit fram utgörs av en unik struktur av pappersmassa, vilket genererar exceptionell styrka och viktbesparing. Det är inte bara starkare och lättare än traditionella material, men produktionen kräver också betydligt mindre resurser och genererar lägre koldioxidutsläpp.

Theodor Håkansson, vd Ecopals.

– Traditionellt används solida skivor, spånskivor eller MDF för att skapa en bordsskiva, hyllskiva eller bänkskiva. Vi på Ecopals vill ersätta materialets styrka med en innovativ struktur. Denna struktur ger samma stabilitet men kräver betydligt mindre material, vilket leder till betydande miljöförbättringar, säger Theodor Håkansson.

Rottneros som möjliggörare

Genom sitt samarbete med Rottneros får Ecopals möjligheten att skala upp sin produktion och nå ut till en bredare marknad. Rottneros, i sin tur, får tillgång till en banbrytande produkt som kan stärka deras position på en framåtblickande och hållbar marknad.

Med en historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka är Rottneros en etablerad aktör inom skogsindustrin. De är specialiserade på att förädla skogsfiber genom tillverkning av olika typer av pappersmassa, inklusive kemisk och mekanisk pappersmassa. Genom strategisk inriktning och en tydlig nisch på marknaden har Rottneros positionerat sig som en leverantör av specialprodukter till skräddarsydda kunder.

För att ytterligare bredda sin verksamhet och skapa mervärde av skogsfibern, har Rottneros också utvecklat enheten Rottneros Packaging. Här används den egentillverkade massan för att producera fiberförpackningar och konkurrera med traditionella plastförpackningar. Med sin satsning på att diversifiera vilka slutprodukter de kan förädla fibern till vill Rottneros vara en ledande aktör inom hållbar skogsindustri och bidra till övergången till mer miljövänliga förpackningsalternativ.

Nils Hauri, ansvarig för innovation och strategiska projekt, Rottneros.

Nils Hauri, ansvarig för innovation och strategiska projekt på Rottneros, betonar vikten av att samarbeta med innovativa företag som Ecopals för att driva frågan om hållbarhet framåt. Han ser detta partnerskap som en nyckel till att öppna dörrar för en mer miljövänlig framtid inom möbel- och byggindustrin.

– Vi är imponerade av Ecopals och ser stora möjligheter att integrera deras material i vår verksamhet. Detta samarbete ligger helt i linje med vår strategi att fokusera på innovativa och hållbara lösningar.

Läs mer om Rottneros

Ecopals Greenwood: Starkare, lättare och mer miljövänligt

Det gemensamma målet för Rottneros och Ecopals är att introducera Greenwood-materialet till marknaden och ersätta traditionella material med hållbara alternativ. Genom att erbjuda möbeltillverkare en innovativ och miljövänlig lösning, strävar de mot att minska dess miljöpåverkan, men inte bara det.

– Greenwood har en struktur som är fyra gånger så stark som traditionella honeycomb-material. Tidigare har liknande material enbart lämpat sig för mindre möbler, men med vår innovation öppnas nya möjligheter. Vi kan skapa större bord, robusta bokhyllor och mycket mer, samtidigt som vi sparar upp till 60 procent av materialet. Detta innebär inte bara en räddning för skogen utan också lättare transporter, förbättrad arbetsmiljö och minskat spill - en vinst för både hållbarhet och industrieffektivitet, säger Theodor Håkansson.

Greenwood har en struktur som är fyra gånger så stark som traditionella material.

Gemensam vision om en hållbar framtid

Kombinationen av Ecopals Greenwood-material med Rottneros långa erfarenhet inom skogsindustrin skapar en stark allians och framtidsvisionen är tydlig för båda parter. För Ecopals handlar det om att gå från prototyp till storskalig produktion, att etablera sig på marknaden och se deras material användas i en mängd olika produkter. För Rottneros är det en chans att vara med och driva en grönskande omställning inom industrin.

– Vi vill ta steget ut och lägga en första produktionsorder. Att gå från prototypstadiet till att köpa större pressverktyg för att producera Greenwood-material i större ark. Vi vill se produkten utvecklas och få bevis på att det här verkligen händer, att få se verklighet av vår vision. Förhoppningsvis leder det till att vi i framtiden ser “Greenwood” på insidan av varje bord. Att man, när man köper sitt bord, kan vara stolt över att ha bidragit till att bygga det, säger Theodor Håkansson.

– Vi på Rottneros ser stor potential i samarbeten inom bioekonomi, särskilt inom områden där vi har stark kompetens, som fiber och energi. Vår vision är att se Greenwood nå marknaden och bli en del av vardagen för möbelindustrin. Vi tror på en framtid där hållbarhet och innovation går hand i hand, och vi är glada över att vara en del av den resan tillsammans med Ecopals, avslutar Nils Hauri.

Läs mer om Ecopals och Greenwood

Den 11 april arrangerar Ny Teknik innovationskonferensen Framtidens industri. Nils Hauri, ansvarig för innovation och strategiska projekt på Rottneros och Teodor Håkansson, vd på Ecopals talar på ämnet “Med nyfikenhet och samarbete skapar vi mer lönsamma och hållbara affärer”.

Boka din biljett idag!