ANNONS FRÅN HITACHI ENERGY

Karla Lainez - I fronten av framtidens hållbarhetsarbete

Karla Lainez, Sustainability Solutions Manager Hitachi Energy.

Karla Lainez är en erfaren elektroingenjör med en global karriärsresa. Idag jobbar hon som Sustainability Solutions Manager på Hitachi Energys affärsområde Grid Integration där hon integrerar hållbarhet i deras produktutveckling utifrån en holistisk approach. Karla bidrar till Hitachi Energys syfte att främja en hållbar energiframtid för alla, och göra världens energisystem mer hållbara, flexibla och säkra.

Publicerad Uppdaterad

Detta är en annons. Den är inte skriven av Ny Tekniks redaktion. Vid eventuella synpunkter, vänligen vänd dig till annonsören.

Hennes imponerande resa började i El Salvador, där Karla gått från studier i elektroteknik till att bli en visionär som banar väg för en hållbar energiomställning.

– Jag valde mina ingenjörsstudier i El Salvador för att jag lockas av de energiutmaningar som världen står inför. Vissa människor ser på klimatförändringar som problem men jag har en annan inställning. Jag ser det som en möjlighet. En möjlighet att skapa nya, innovativa och hållbara lösningar, säger Karla.

I El Salvador utforskade hon olika roller inom elektrotekniken och hennes strävan efter kunskap ledde henne sedan till Madrid i Spanien. Där läste hon sin master och fördjupade sig i elektriska kraftsystem.

– Jag läste min master på Univerisidad Politécnia de Madrid. Det var under den tiden som jag fick möjligheten att göra en praktik som kraftkonsult på Hitachi Energys föregångare i Madrid. Jag fick jobba med internationell energimarknadsanalys, simulering av kraftsystem med olika verktyg och utvärdera och analysera ekonomiska effekter av förnybar energi i elnäten.

Efter sin tid i Madrid fortsatte Karla sin resa till Tyskland för att jobba med energi- och kolmarknadsanalys.

– I Tyskland spenderade jag ett år med att fördjupa mig i den europeiska kraftmarknaden och titta närmare på prognoser och modeller för kol och elkraft, berättar Karla och fortsätter:

– När jag bodde där fick jag ett erbjudande från Hitachi Energy att komma till Sverige och jobba med dem. Jag började i ett team på Power Consulting, som forskade på innovativa teknologier som kunde revolutionera kraftindustrin och jag har trivts otroligt bra. Jag har hela tiden jobbat med bra ledare som pushat mina gränser och gett mig nya utmaningar och aktiviteter där jag fått möjlighet att utvecklas.

Innovativa samarbeten över gränserna

Som Sustainability Solutions Manager på Hitachi Energys affärsområde Grid Integration fokuserar Karla på att integrera hållbarhet i Hitachi Energys produktutveckling och genom hela produktionskedjan.

– Det innebär att jag jobbar lika nära leverantörskedjan som R&D, sälj och service-team. Ena dagen samarbetar vi med en leverantör, och den andra arbetar vi med en kund. Hitachi Energys hållbarhetsarbete är tvärfunktionellt vilket betyder att vi jobbar över avdelnings- och rollgränser för att nå våra mål, säger Karla.

Hon säger att hållbarhet är kärnan i Hitachi Energys syfte. Både internt över avdelningsgränser, men också externt med sina kunder, sätter de upp gemensamma utvecklingsmål för hållbarhet i alla projekt.

– Vi jobbar nära våra kunder och har ett hållbarhetsfokus i vår utveckling. Tillsammans driver vi en hållbar utveckling framåt. De hjälper oss att pilota våra innovationer och tekniker, och det möjliggör att varje nytt projekt blir mer hållbart än det förra. Det innefattar allt från koldioxidutsläpp till spårbarhet och hållbar logistik.

Karlas uppdrag handlar inte bara om att upprätthålla verksamheten; det handlar om att väva in hållbarhet i företagets grund.

Vägarna mot ett förstärkt elnät

Hitachi Energy är en drivande aktör mot ett förstärkt elnät och energiomställningen såväl i Sverige som globalt. Elektricitet är ryggraden för hela energisystemet och hjälper till att driva energiomställningen. Men vägen dit kräver många insatser. Därför har Karla och hennes team ett helikopterperspektiv på hållbarheten inom och utanför verksamheten.

– Jag jobbar med människor i hela vår organisation och vi samlas runt vårt mål att utveckla världens energisystem för att bli mer hållbart, flexibelt och säkert.

De är alla experter på sina områden, och här blir det extra viktigt att jobba tvärfunktionellt för att inkorporera och engagera alla områden, säger Karla.

– Vi jobbar i en snabbt utvecklande bransch och att göra det är både krävande och belönande på samma gång.

Upptäck människorna och teknikerna bakom de många vägarna mot en koldioxidneutral framtid.