ANNONS FRÅN BAE SYSTEMS HÄGGLUNDS
Hightech möter hantverksskicklighet i Örnsköldsvik
Hos BAE Systems Hägglunds tillverkas världens främsta bandgående fordon för försvar- och räddningstjänster. Bakom framgångarna ligger ett exceptionellt hantverk och en djup respekt för att försvara freden runtom i världen.
Med sitt detaljfokus och gedigna forskningsarbete har BAE Systems Hägglunds sedan 90-talet levererat högkvalitativa fordon för försvar- och räddningstjänster – och deras kundbas förväntar sig inget annat. Produktionskraven för varje fordon är strikta för att skydda soldaterna som använder dem, för att de i sin tur ska kunna skydda oss – nationernas invånare.
Behovsanpassad tillverkning
– Det vi gör är motsatsen till massproducerat. Våra montörer är suveräna som kan montera den här typen av komplexa fordon, säger Anna Björkqvist, arbetsledare för avdelningen CV90-montaget på BAE Systems Hägglunds.
Hon förklarar att komplexiteten ytterligare förstärks av kombinationen av nyproduktion och uppgraderingar. Just nu är det de svenska stridsfordonen som får en omfattande uppgradering i lokalerna i Örnsköldsvik.
– Vi får in vagnar som kan variera väldigt mycket i det individuella skicket. För att hantera det här och nå de kvalitetskrav som ställs har vi bra processer. Och det sista finliret – det som processer och ändringar i design inte kan ta hand om – det finns i händerna på montörerna och det hantverk som varje vagn faktiskt är.
Innovation som främsta ledstjärna
Nästan femtio procent av BAE Systems Hägglunds anställda arbetar med forskning och innovation. Det gör att de alltid ligger i framkant och förblir ledande i branschen. Tillverkningsprocessen kräver gedigen yrkeskunskap och innovationsförmåga i alla led, såväl vid montering som vid utveckling. Även vid förhållandevis nya metoder, såsom vid simuleringar, krävs ett detaljorienterat arbete.
Jörgen Vedin, arbetsledare för beräkningsgruppen på BAE Systems Hägglunds, har jobbat med att lösa fysikaliska problem sedan studietiden, då han doktorerade i Rymdfysik vid Umeå Universitet. Sedan dess har han arbetat med att utveckla simuleringar för Hägglunds produkter.
– Man måste dels ha förståelse för hur produkten beter sig i verkligheten, dels för hur man använder olika simuleringsverktyg för att kunna bygga upp en ändamålsenlig simuleringsmodell av produkten. Det är ett digitalt hantverk, att bygga upp en simuleringsmodell som efterliknar verkligheten så mycket som möjligt, säger han.
För att få en tydligare inblick i BAE Systems Hägglunds arbete, kika på deras videomaterial här.