ANNONS FRÅN UMEÅ BIOTECH INCUBATOR
Här får 90 procent av bolagen sina finansieringsansökningar accepterade
Umeåregionens life science-bolag och Umeå Biotech Incubator (UBI) gör stora framsteg. Centralt är den unika inkubationsprocess som tagits fram under ett tre år långt HIBA-projekt.
– De bolag som växer fram hos oss är framgångsrika, det ser vi bland annat genom att 90 procent av dem får sina finansieringsansökningar beviljade, säger Jennie Ekbeck, vd på UBI.
HIBA står för ”Hållbar inkubation bidrar till acceleration av life science-idéer”. Syftet med den EU-finansierade satsningen är att ta till vara på den potential som finns inom medicinsk, biologisk och biokemisk forskning i den norra delen av Sverige.
– Vi hjälper affärsidéer inom life science att växa samtidigt som vi stimulerar efterfrågan på arbetskraft och siktar på att bidra till ett hållbart entreprenörskap, förklarar Jennie Ekbeck.
Alla projektmål överträffade månader innan deadline
Efter tre år har så gott som alla projektmål i satsningen blivit uppfyllda; 23 specialiserade arbetstillfällen har skapats, 38 affärsidéer har coachats och 21 bolag har fått stöd. Andra positiva resultat är den ökande andelen kvinnor som äger och driver inkubatorcase. I dag ligger siffran på 50 procent. Det går att jämföra med 12 procent 2012 och 35 procent vid HIBA-projektets start 2015.
Helena Brandt, VD på Demokratikonsult har följt projekt som extern utvärderare. Hon beskriver projektet HIBA som ”ett mycket lyckat projekt, faktum är att det är ett av de bästa projekten av sitt slag som jag har arbetat med.”
Väl förberedda bolag får lättare externa medel
Den nya inkubatorprocessen sträcker sig från idé till bolagsbildning och de första externa investeringarna. En del av UBI-processen är att bolagen får stöd när de söker medel från externa källor där konkurrensen är mycket hög. Nyligen fick två UBI:s bolag ta emot miljonanslag från det Vinnova-finansierade samarbetet mellan Swelife och MedTech4Health: ”Projekt för bättre hälsa”. Lipum, som forskar på att ta fram ett läkemedel mot kroniskt inflammatoriska sjukdomar, var ett av de utvalda bolagen.
– Det är ett kvitto på att vi har gjort rätt saker i rätt tid, säger doktor Einar Pontén, vd på Lipum AB. – Det är en sak att driva ett projekt på universitetet som forskare och en annan sak att kommersialisera idén. Investerare vill se mer än bara vetenskaplig tyngd och data. De vill se en tydlig kommersiell plan. Där har vi fått hjälp av UBI:s proffsiga coacher och deras systematiska process, säger han.
Lanserar visuell webb för att sprida kunskaperna
En av många positiva effekter av HIBA är UBI:s nya webbplats, där det tydligt går att se hur inkubatorprocessen är uppbyggd och hur casen i inkubatorn utvecklas inom processen. Det finns även nyttig information för startups och forskare som tänker på en eventuell kommersialisering.
– Ubi.se är ett nytt skyltfönster för regionens life science-community där vi kan fånga upp idéer, lotsa in nya bolag, visa upp befintliga bolags potential och bygga ett kunskapsnav runt life-science i norr. Det känns jättebra att allt nu är på plats så att vi kan växla upp arbetet med att ta Umeå ut i världen och världen till Umeå, säger Jennie Ekbeck.
Resultat av HIBA
- UBI har utvecklat 38 affärsidéer (måltal: 25 stycken).
- Inkubatorbolagen har knutit 23 heltidsanställda till sig (måltal: 18 stycken).
- UBI har gett stöd till 21 företag (måltal: 10 stycken).
- Andelen kvinnor som äger och driver inkubatorprojekt är idag 50 procent (måltal: 40 procent)
Fakta om HIBA
- HIBA står för Hållbar inkubation bidrar till acceleration av life science-idéer.
- Projektet pågår fram till 31 oktober 2018.
- Projektet bedrivs inom bolaget Umeå Biotech AB som är ett dotterföretag till Uminova Innovation AB vilket i sin tur ägs av Umeå universitets holdingbolag, Umeå kommun, Västerbottens läns Landsting, Region Västerbotten och SLU holding.