Hög tid för vaccin mot TBE-smitta

2017-04-28 07:58  
Foto: IBL/Ian Beames

Allt fler smittas av fästingburen hjärninflammation (TBE), samtidigt som fästingarna spridit sig från Stockholmsområdet till flera andra ställen i landet.

Det går att skydda sig mot smitta. Men vaccinationerna är omständliga, något som kanske avskräcker en del.

– Vaccinet ger ett bra skydd. Problemet är att man måste ta ganska många doser av vaccinet, säger Lars Lindquist, professor och överläkare på infektionskliniken Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm till TT.

Runt 200-300 personer smittas årligen av TBE i Sverige. Under juli månad förra året anmäldes dock fler fall 55 stycken än någonsin tidigare sedan år 2004, året då TBE blev anmälningspliktigt.

Säsongen för fästingarna, som finns i både mellersta, södra och västra Sverige, är längre än vad många tror. De blir aktiva redan runt en temperatur på sju plusgrader. Att bära heltäckande kläder i skog och mark samt kolla igenom barn och husdjur extra noga är ett grundtips. Men för den som vill vara helt säker på att undgå risk för TBE är det vaccination som gäller, nu innan utesäsongen kör igång på allvar.

Men räkna med en hel del turer till vaccinationscentralen. Grundvaccinationen består av tre doser först två doser med några månaders mellanrum och sen en tredje dos inför nästa säsong. Men vaccineringen tar inte stopp där. För att behålla ett skydd mot TBE behövs en fjärde dos tre år efter senaste dosen och sen en påfyllnadsdos vart femte år.

– Jag tror att många tar doserna för den första säsongen. Sen kommer de inte tillbaka och då har de ju inget skydd, säger Lars Lindquist.

Alla får inte svåra symptom, men de som drabbas allvarligt av sjukdomen får hjärninflammation med huvudvärk, hög feber och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta blir friska igen, men en del få långdragna besvär med trötthet och minnesstörningar.

Majoriteten av fallen förra året anmäldes från Stockholms, Uppsala och Södermanlands län. Totalt drabbades 238 personer av TBE 2016, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

– Det är inte så jättemånga fall, men man ska ha klart för sig att de som smittas och får TBE, utav dem får en tredjedel så långvariga besvär att de verkligen lider, säger Lars Lindquist och fortsätter:

– Tio procent får så allvarliga skador att de måste ändra sin livsföring radikalt.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt