Forskare på jakt efter dna från vita älgar

2021-10-11 07:12  
En vit älg i Gunnarskog i Värmland. Arkivbild. Foto: Tommy Pedersen / TT

Under årets älgjakt hoppas forskare få tillgång till dna från några av landets vita älgar, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. Varför älgarna är vita och hur många det finns i Sverige är frågor som forskarna letar svar på.

– Vi vill se om vi kan hitta den genetiska bakgrunden till den vita färgen, säger forskaren Sofia Mikko, som leder arbetet kring älgarna på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala, till radion.

Om ett jaktlag fäller en vit älg hoppas hon kunna få en liten muskelbit att undersöka – men en sak vill hon poängtera:

– Det ska inte fällas några vita älgar bara för den här sakens skull.

Läs mer: Här ska växter rena bort ”evighetskemikalierna”

Ingen vet hur många vita älgar det finns i landet. 2017 uppskattades antalet vita älgar i vara mellan 50 och 100, men siffran bedömdes som mycket osäker.

– Om vi skulle hitta den här genetiska varianten, då skulle vi kunna göra en populationsstudie, och se hur vanligt det är runt om i hela Sverige, säger Sofia Mikko.

Särskilt Värmland har blivit känt för sina vita älgar, där de tros öka i antal. De har också setts i till exempel Bohuslän.

Vita älgar får skjutas precis som vanliga älgar, men många jaktlag har själva valt att freda dem, har jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen i Värmland tidigare berättat för P4 Värmland.

Mer om: Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer