Budgeten: Två miljarder till miljö och klimat

2019-04-10 09:45  
Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: TT

Regeringen föreslår satsningar för 4,5 miljarder kronor för 2019 i vårändringsbudgeten. Av dem läggs 750 miljoner på det så kallade klimatklivet för åtgärder på området på lokal nivå.

Men vårändringsbudgeten innehåller även besparingar och höjda miljöskatter.

Ytterligare 100 miljoner läggs på det så kallade industriklivet, för klimatåtgärder i industrin. Den satsningen har inte presenterats tidigare.

Andra satsningar som inte lagts fram förut är 100 miljoner kronor som ska skynda på bredbandsutbyggnad i hela landet, 60 miljoner kronor på bibehållen fri entré på statliga museer, 57 miljoner kronor på regionala flygplatser, en exportsatsning på 56 miljoner, 50 miljoner för stimulansbidrag för kulturskolan samt 40 miljoner i ökade anslag till jämställdhetsmyndigheten.

Satsningarna på 4,5 miljarder kronor finansieras med skattehöjningar och besparingar på motsvarande belopp.

Skatteförändringarna omfattar 1,33 miljarder kronor. Där ingår bibehållen flygskatt, ökad beskattning av viss värmeproduktion, höjd kemikalieskatt och höjd dieselskatt för gruvfordon.

Besparingar i äldreomsorgen

Bland besparingarna finns bland annat återtagande av medel på 725 miljoner kronor från den M- och KD-budget som riksdagen klubbade i december. Där ingår 310 miljoner som skulle ha använts till projekt inom äldreomsorgen, liksom 255 miljoner kronor i omprioriteringar inom miljöpolitiken.

Andra besparingar är ändrade avräkningar från biståndet, långsammare utbyggnad av vissa utbildningar, mindre pengar till näringslivspolitiken och outnyttjade medel för yrkesvux.

Bland besparingarna redovisar regeringen också en ”övrigt” post på 604 miljoner kronor. Det är bland annat pengar skulle betalas ut i olika stöd under 2019, men som hinns med.

Det är det första resultatet av budget- och regeringssamarbetet med Centern och Liberalerna. De flesta av förslagen i vårändringsbudgeten, eller satsningarna, som regeringar brukar kalla dem, gjordes upp i grova drag redan under de utdragna regeringsförhandlingarna några veckor över jul och nyår.

– Utifrån förutsättningarna så är det en rivstart, säger dock finansminister Magdalena Andersson (S).

Läs mer: Svenskar är inte beredda att sluta flyga för klimatet

Hon pekar på att de 20 miljarder i skattesänkningar för 2019, som Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) fick igenom med stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen strax före jul, har ätit upp en stor del av pengarna till reformer.

Vårändringsbudgeten innehåller en rad förändringar jämfört med M:s och KD:s budget, eftersom regeringen och dess partners vill återställa saker och göra sina egna avtryck i 2019 års budget.

Även en stor del av de besparingar som M och KD gjorde i miljö- och klimatpolitiken rivs upp och pengar läggs tillbaka.

Flygskatten blir kvar

Åtgärderna för 4,5 miljarder finansieras bland annat genom bibehållen flygskatt, ändringar i biståndet, långsammare utbyggnadstakt i vuxenutbildningen, besparingar i näringspolitiken och äldreomsorgen, samt höjda miljöskatter för drygt 540 miljoner kronor.

Parallellt med vårändringsbudgeten lägger finansministern fram den så kallade vårpropositionen med prognoser och riktlinjer för regeringens framtida ekonomiska politik.

– Efter den här turbulenta tiden (med regeringsombildningen) så råder återigen ordning och reda, säger Magdalena Andersson.

– Vi kan långsiktigt ta itu med de utmaningar vi ser i Sverige, där vi behöver korta vårdköer, barnen behöver lära sig mer i skolan och vi måste ta oss an klimatutmaningen.

Mer om: Budget Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer