Säpo oroas för säkerhetsläget i Sverige

2020-04-28 07:06  
Linda Escar (till vänster) enhetschef för Säpos säkerhetsskydd. Foto: Christine Olsson/TT

Desinformationskampanjer och påverkansoperationer. Cyberspionage och uppköp av viktig verksamhet. Främmande makt kan försöka utnyttja att coronakrisen slår mot Sverige, varnar Säpo.

Att många jobbar på distans är en av flera anledningar till oro för säkerhetsläget i Sverige i dag, enligt Säkerhetspolisen.

– Normalt hanteras skyddsvärden på arbetsplatser men nu måste många göra det från hemmet. Det är viktigt att säkerhetsskyddet anpassar sig efter det, säger Linda Escar, enhetschef för Säpos säkerhetsskydd.

Ett exempel är att mer information än vanligt nu överförs via internet eller telefon, vilket kan utnyttjas av utländska intressen.

Känslig information

– Det gäller att tänka på om man hanterar säkerhetskänslig information och om man gör det, fundera över hur den lagras. Prata inte om känslig information över öppna videokonferenser, öppna mejl eller en öppen telefonlina, utan att göra det på ett säkert sätt via kryptering, säger Escar.

Läs mer: Säpo varnar: Främmande makt drar nytta av coronakrisen

Tidigare har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) varnat för att det är direkt olämpligt att använda vissa videotjänster, som exempelvis Zoom, när man hanterar känslig information, på grund av bristande kryptering.

Påverkanskampanjer

Förutom cyberspionage ägnar sig främmande makt också åt desinformation och påverkanskampanjer. Men hur det ser ut eller om det nu blir vanligare kan – eller vill – Linda Escar inte svara på.

– Det kan jag inte prata om nu, men vi vet att främmande makt generellt ökar sin underrättelseaktivitet i kristider, och att samhällen då blir mer sårbara.

Läs mer: Bugg i Zoom låter hackare stjäla ditt Windows-lösenord

En annan fara är att utländska intressen utnyttjar de ekonomiska problemen många svenska företag befinner sig i genom att köpa upp känslig verksamhet. Moderaterna har i riksdagen nyligen drivit på för ny lagstiftning som ska stoppa utländska uppköp av svenska företag som kan hota säkerheten, något som Socialdemokraterna har ställt sig positiva till.

Henning Eklund/TT

Mer om: Säpo Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt