RYMDEN

Rysk satellit bröts sönder i början av året – bildade skrotmoln

Illustration av rymdskrot.
Illustration av rymdskrot.

Den något mystiska satelliten Kosmos 2499 gick sönder tidigt i januari i år. Enligt den amerikanska rymdstyrkan har händelsen bildat minst 85 spårbara bitar rymdskrot.

Publicerad

En rysk satellit, Kosmos 2499, bröts i början av januari sönder i rymden. Den amerikanska rymdstyrkans 18:e skvadron som spårar mänskligt tillverkade objekt i rymden skriver på Twitter att händelsen skapat minst 85 spårbara bitar rymdskrot.

Skrotmolnet som bildades ligger i en omloppsbana på 1 169 kilometers höjd. Enligt Nasa fortsätter rymdskrot som befinner sig längre ut än 1 000 kilometer från jorden cirkulera planeten i minst 100 år.

Kosmos 2499 kan ha varit en jaktsatellit

I december 2013 sköts en satellit, som senare fick beteckningen Kosmos 2491, upp av Ryssland tillsammans med tre andra satelliter. Från början kände dock inga andra än Ryssland till Kosmos 2491 – först 2014 berättade de att satelliten funnits med ombord, men utan att berätta syftet med den.

Satelliten Kosmos 2499 följde i maj 2014 och även den upptäcktes av andra nationer först när den lagt sig i omlopp runt jorden. Kosmos 2499 har sedan dess gjort manövrar i rymden som tytt på att den varit utrustad för att kunna jaga andra satelliter.

I november 2014 närmade sig Kosmos 2499 det övre raketsteget av raketen som skjutit upp satelliten för att sedan backa undan igen. Manövern upprepades sedan en andra gång vilket alltså tydde på att Ryssland utvecklat teknik som USA och Kina redan hade tillgång till – att jaga och möjligen inaktivera andra satelliter.

Orsaken till att satelliten nu fallit sönder är inte känd, men händelsen ökar mängden rymdskrot – något som kan påverka andra aktiva satelliter och framtida rymdplaner. Enligt estimeringar av den europeiska rymdorganisationen finns det 36 500 skrotbitar större än tio centimeter runt jorden.

Grafik från en rapport av ESA som visar hur rymdskrotet ökar.
Grafik från en rapport av ESA som visar hur rymdskrotet ökar.