RYMDEN

Forskarnas fynd: 270 miljarder ton vatten på månen – fångat i glaspärlor

En ”gömd” vattenreserv på 270 miljarder ton vatten. Det är vad kinesiska forskare menar att de hittat på månen och i en studie lyfter de fram att det här kan användas av ”morgondagens utforskare”.

Det är sedan länge känt att det finns en hel del vatten på månen. Flertalet månexpeditioner har bekräftat att det finns strukturellt vatten eller is där. Därtill misstänker man att det kan finnas vattenreservoarer under ytan på himlakroppen

Men kinesiska forskare har även hittat vatten på ytan i en annan form. I en studie publicerad i Nature Geoscience avslöjar de att de hittat vatten inuti glaspärlor som formats av våldsamma kollisioner när rymdstenar kraschar på månen.

Och det handlar om rätt substantiella mängder då forskarna uppskattar att det finns runt 270 miljarder ton vatten.

I studien har forskarna tittat på 117 av dessa glaspärlor som plockats hem av den kinesiska månexpeditionen Chang’e 5 2020.

Glaspärlorna formas eftersom månen saknar en skyddande atmosfär och då bombarderas av meteoriter. Värmen som alstras vid nedslagen smälter ytan som när den svalnar då formar pärlorna.

Men hur kommer då vattnet in? Jo, månen består nästan till hälften av syre som är inkapslat i sten och mineral. Tillsammans med väte som kommer från solvindar bildas vattenmolekyler som då fångas i pärlorna.

Enligt forskarna krävs det bara mild hetta, runt 100 grader Celsius för att extrahera vattnet. Det här lyfts fram i studien som en möjlig källa till vatten som kan användas i framtida expeditioner.

– Vatten är den mest eftersökta råvaran för att möjliggöra hållbar utforskning av planeter. Genom att veta hur vatten produceras, lagras och förnyas nära månens yta kan vara väldigt användbart för framtida utforskare att utvinna och använda säger Sen Hu, forskare vid geologi och geofysik-institutet vid Chinese Academy of Science i ett uttalande till Reuters.