RYMDEN

Ultramassivt svart hål upptäckt: ”Massa 30 miljarder gånger solens”

Astronomer har med hjälp av ny teknik upptäckt ett av de största svarta hål som hittills har registrerats.

Publicerad Uppdaterad

Det ultramassiva svarta hålet är ett av bara fyra som upptäckts och har en massa som är mer än 30 miljarder gånger solens massa, enligt en studie.

Det skulle kunna vara det största som registrerats, men det är svårt att avgöra med säkerhet, enligt studiens huvudförfattare James Nightingale, astronom vid det brittiska Durham University.

Forskarna beskriver upptäckten som "extremt spännande", rapporterar CNN.

– Det här specifika svarta hålet, som har en massa som är runt 30 miljarder gånger solens, är en av de största som någonsin upptäckts och är på den övre gränsen av hur stora vi tror att svarta hål teoretiskt kan bli, säger Nightingale enligt CNN.

FAKTA

Svarta hål

Ett svart hål är en himlakropp där gravitationen är så stark att inget – varken ljus, annan strålning eller materia – kan lämna den.

Svarta hål tros finnas i olika storlekar och formas när en massiv stjärna kollapsar i slutet av sin livstid. Bland annat finns det i mitten av vår galax, Vintergatan, ett supertungt svart hål.

Svarta hål omges av en så kallad händelsehorisont, ett tänkt område runt himlakroppen som utgör gränsen för när ljus och materia inte längre kan undkomma dragningskraften.

Källa: Nationalencyklopedin