RYMDEN

Ariane 5 pensioneras – följ raketens sista färd här

En raketuppskjutning.
James Webb-teleskopet sköts upp med en Ariane 5-raket.

Europas kraftfulla Ariane 5-raket har gjort sitt. Den sista flygningen för raketmodellen blir av i natt – följ uppskjutningen här.

Publicerad
En skiss av en raket.
Raketens olika delar.

Ariane 5, raketen som står drygt 50 meter hög, ersatte Ariane 4 som symbolen för Europas konkurrenskraft inom rymdsektorn. Den första Ariane 5-raketen flög redan 1996, men i natt är det dags för den sista flygningen.

Det sista uppdraget, kallat VA261, ska ta två kommunikationssatelliter till rymden. Uppskjutningen har blivit framflyttad några gånger men inför nattens försök ser allt bra ut. Raketen ska lämna startrampen i Kourou i Franska Guyana under natten. Livesändningen börjar 23:30 och går att följa här:

Över 100 flygningar avklarade

Ariane 5-raketen kan ta nyttolaster om 10 ton till geostationär omloppsbana och 20 ton till låg omloppsbana. Sedan den första flygningen 1996 har 116 flygningar genomförts av olika varianter av raketen, varav 111 varit helt lyckade. Nattens flygning blir nummer 117 i ordningen.

Den snart pensionerade raketmodellen har varit med och tagit flera rymdsonder och teleskop upp till rymden. Bland annat har XMM-Newton, Bepicolombo, Rosetta och nu senast Juice skjutits upp med den europeiska raketen. Även James-Webb teleskopet fick skjuts ut i rymden av en Ariane 5-raket.

Efterföljaren Arian 6 är inte ännu klar men utvecklingen och tester pågår för fullt. Den första uppskjutningen skulle kunna bli av i början av nästa år.

En graf.
Sammanställning av antalet flygningar.