SPACEX

Ny rekordbränning – Starship tar nya steg mot rymden

Bild från testet som genomfördes på Starbase i södra Texas.

Spacex har testat att köra motorerna på startraketen Super Heavy. Av 33 Raptormotorer tändes 31 – det är tillräckligt med kraft för att få rymdskeppet Starship till en omloppsbana runt jorden.

Publicerad
31 av 33 motorer tändes som de skulle.

Spacex jobbar intensivt med att få rymdskeppet Starship upp i omloppsbana runt jorden. I januari genomfördes en ”kall nedräkning” med tankning och nu har motorerna på Booster 7, en prototyp av startraketen Super Heavy, testats.

Elon Musk rapporterar på Twitter att 31 av 33 Raptormotorer tändes som de skulle. En stängdes av manuellt och en stannade av sig själv, men kraften var ändå tillräckligt för att kunna ta Starship till omlopp.

Motorerna var tända i sju sekunder

Raptormotorerna var påslagna i sju sekunder och startraketen klarade sig i ett stycke. Vidare analys av testet kommer att göras men det ser ut att vara ett steg i rätt riktning. I tidigare tester har 14 motorer som mest tänts samtidigt.

Spacex ser återanvändbara Starship och Super Heavy som systemet som ska låta människan kolonisera Mars och ta människan längre ut i rymden. Elon Musk har tidigare sagt att de siktar på att genomföra den första omloppsflygningen med Starship så tidigt som nästa månad.