Test: Samsung Galaxy Note 20 Ultra – ”På tok för dyr”

2020-09-01 06:00  

En fantastisk skärm, en övertygande kamera, en unik pekpenna och en väldigt, väldigt, hög prislapp. Det finns rimligare alternativ, anser Ny Tekniks Peter Ottsjö.

Jag ska inte ljuga: att spela den moderna klassikern Fruit Ninja med en styluspenna är kul. Nästan lika tillfredsställande är det att anteckna med den, särskilt med appen Inkredible.

S-pen, den pekpenna som är ett av Galaxy Note-seriens signum, är snabb och snärtig. Samsung har minskat svarstiden från 42 till 9 millisekunder och jag kan bara konstatera att det märks.

Men, om jag ska fortsätta tala sanning: om du kan leva med en smarttelefon utan pekpenna finns det rimligare Android-alternativ än Galaxy Note 20 Ultra hösten 2020.

Till att börja med kostar den modellen jag har testat mellan 14 500 och 15 500 kronor. Du kan få nästan samma prestanda med en ny modell från Oneplus, Xiaomi eller Sony för fyra eller fem tusenlappar mindre. Du kan till och med hitta den Samsung Galaxy S20 Ultra som hade premiär tidigare i år för strax över 11 000 kronor.

Läs mer: Test: Sony Xperia 1 II – ”Kameramobil för den som vill fota manuellt”

Nu är det nog ingen som vill ha en S-pen enbart för att skiva virtuell frukt i Fruit Ninja, men hur man än vänder och vrider på det så blir Samsungs pekpenna i årets upplaga av Note-serien en dyrköpt pryl.

Pekpennan är bättre än någonsin. Foto: Peter Ottsjö

Det är svårt att avgöra storleken på den grupp konsumenter som enbart köper Samsungs Note-modeller utan att ta hänsyn till prislappen, men jag antar att den är betydande. Och medlemmarna i denna exklusiva skara lär knappast bli besvikna på Galaxy Note 20 Ultra.

Får rivalerna att se ut som leksakstelefoner

Designen är stram och elegant. Med sina raka linjer får den mycket i konkurrenternas utbud att se ut som leksakstelefoner.

I utförandet Mystic Bronze, som min testmodell kom i, känns den extra lyxig. En matt finish på baksidan vägrar samla fingeravtryck, sidoknapparna (identiska med de på S20 Ultra) ger en behaglig respons och S-pen knäpps fast i höljet (vars mynning flyttat till vänster på telefonens undersida) med ett förtroendeingivande klick.

Allt hade med andra ord varit frid och fröjd – om det inte vore för bölden.

Bölden, eller kameramodulen som en del envisas med att kalla den, är hiskelig. Jag vet att några av mina kolleger i flera år har varit koleriska över de allt större utbuktningarna på baksidan av moderna telefoner, men jag har framhärdat.

Nu måste dock tiden delas in i före och efter Galaxy Note 20 Ultra. Det är förmodligen inte olagligt att sätta en så stor kameraklump på ett annars så smakfullt stycke hårdvara, men det borde vara det.

Kameramodulen är hiskelig. Foto: Peter Ottsjö

Det har dessutom praktiska konsekvenser: S-pen kan med fördel användas med Galaxy Note 20 Ultra placerad på ett bord, men bölden får hela telefonen att guppa. Ett fodral – vilket du ändå borde använda för att skydda den här halkiga dyrgripen – löser det problemet.

Underbar skärm – men inte bäst

Som tur är det lätt att glömma bort bölden genom att vända på telefonen. Ett vidsträckt panorama av glas fyller synfältet. Den hutlöst stora 6,9-tumsskärmen tar nästan hela ytan på framsidan i anspråk (screen-to-body-förhållandet är imponerande 91,7 procent) och har en maxupplösning 1 440 x 3 088 pixlar

Grafiken i ett spel som Asphalt 9 är så knivskarp att det nästan svider i ögonen. Joaquin Phoenix porträtt av Jokern – i filmen med samma namn – blir så levande att jag nästan oroar mig för att han ska hoppa ut ur skärmen. Mitt vardagsliv, fångat av Note 20 Ultra-bölden, ser betydligt vackrare ut än det är på riktigt.

Så döm om er förvåning när jag säger att Oneplus 8 Pro har en bättre skärm. Jag går inte bara på känsla när jag säger det.

Utöver att 8 Pro stoltserar med att kunna återge 1 miljard färger (inte för att jag riktigt vet vad det egentligen betyder, men det låter ju bättre än de 16 miljoner färger som är standard på många av årets flaggskepp) så har den en något högre pixeltäthet än Note 20 Ultra (513 pixlar per tum eller ppi, jämfört med 496 ppi).

Dessutom har den stöd för en bilduppdateringsfrekvens på 120 hertz oavsett upplösning. Galaxy Note 20 Ultra kan också pressa fram 120 hertz, men inte på den högsta upplösningen, där den är låst till 60.

Läs mer: Test: Med 8 Pro är Oneplus på samma nivå som de allra största

Att offra några pixlar för att få 120 hertz är värt besväret. Galaxy Note 20 Ultra glänser nästan lika mycket i den upplösning som kallas FHD+ (2 316 x 1 080 pixlar) och den högre bilduppdateringsfrekvensen gör att telefonen känns kvick som en vessla.

Mestadels bra kamera

Om man i all hast tittar på specifikationerna för uppsättningen kameror går det att få intrycket att Samsung tagit ett kliv tillbaka jämfört med S20 Ultra. Telefotokameran på 48 megapixel i S20 Ultra har ersatts med en på 12 megapixel i Note 20 Ultra. Time of flight-sensorn är borttagen.

Det blir en grynig måne med Note 20 Ultras hybridzoom. Foto: Peter Ottsjö

Tittar man däremot på bilderna som Note 20 Ultra producerar finns det nästan inget att klaga på. Ingen lär sakna möjligheten att kunna ”rymdzooma” med 100 gånger förstoring, som med S20 Ultra, eftersom motivet knappt kan urskiljas på den nivån. Här är hybridzoomgränsen satt till 50x och även det är oftast långt över vad som är acceptabelt.

Läs mer: Test: Xiaomi Mi 10 Pro – ”Ett flaggskepp som alla andra”

Det är i stället den optiska zoomen på 5x som gör Note 20 Ultra till en av årets mest intressanta kameramobiler. Den är nämligen i de flesta fall sensationellt bra.

Likt de många andra tekniska kliv som gjort det möjligt för oss amatörer att ta bra bilder i mörker, eller bilder med häftiga bokeheffekter, utan att veta ett jota om fotografi, så är den optiska zoomen här så övertygande att det känns som att man fuskar.

Den optiska 5x-zoomen är det bästa med kameran. Foto: Peter Ottsjö

Ett skäl till de goda resultaten är troligtvis att det sitter en större bländare i nya Note. Och att det överhuvudtaget är möjligt att erbjuda fem gånger optisk zoom hänger på den periskopteknik som letar sig in i allt fler moderna telefoner.

En böld – så grotesk den än är – kanske i sammanhanget är ett pris många är beredda att betala.

Bättre autofokus

Samsung fick en hel del kritik för att autofokus-funktionen i S20 Ultra vid premiären inte fungerade. En programvaruuppdatering blev ett snabbt plåster på såret, medan företaget med Note 20 Ultra gjort mer av ett kirurgiskt ingrepp.

Time of flight-sensorer är häftiga grejer, men de flesta mobilanvändare har än så länge ingen större nytta av dem. Så i höstens Note-familj har en laserbaserad autofokussensor hoppat in som ersättare, med gott resultat.

Annars är det mesta sig likt. Huvudkameran på 108 megapixel gör comeback och det finns ett ultravidvinkelobjektiv som kan ge en dramatisk effekt vid goda ljusförhållanden. Överlag får man riktigt fina foton oavsett situation, även om jag hade önskat lite fler detaljer i bilder tagna i mörker.

Ultravidvinkel kan ge en dramatisk effekt. Foto: Peter Ottsjö

Bilder tagna i mörker är inte alltid helt övertygande. Foto: Peter Ottsjö

Foto: Peter Ottsjö

För video finns möjlighet att spela in i 8k, men det är overkill för de allra flesta användare. För det första har inte telefoner den upplösningen av det enkla skälet att vi människor inte kan se någon skillnad på så små skärmar. För det andra är det få personer som har tillgång till en 8k-tv. Samsung QLED QE75Q800T, till exempel, kostar en bra bit över 50 000 kronor.

Vid 8k är man dessutom låst till 24 bildrutor per sekund, medan det i 4k går att vrida upp till 60 fps, något en del användare säkert föredrar. I vilket fall som helst är kvaliteten på videorna slående bra och jag tycker det med rörlig bild blir extra tydligt hur mycket man tjänar på att ha en hårdvarubaserad autofokus. Den är blixtsnabb.

Precis som i fallet med skärmen måste man dock påpeka att Samsung inte direkt bryter ny mark här.

Jag kan riktigt se framför mig hur min kollega Simon Campanello suckar över att jag lovprisar 5x optisk zoom. För två månader sedan gjorde han nästan samma sak. Med den skillnaden att telefonen han testade, Huaweis P40 Pro, erbjuder optisk zoom gånger tio.

Läs mer: Test: Huawei P40 Pro Plus – ”Årets hittills bästa kameramobil”

När det gäller prestanda är den på pappret nästan identisk med S20 Ultra och hårdvaran hanterar i princip allt man utsätter den för utan att protestera. Det är Samsungs egna systemkrets Exynos 990 med 7 nanometersteknik som gäller, minne på 12 GB och ett något mindre batteri på 4 500 mAh.

Det senare kan vara ett skäl till att Note 20 Ultra ”bara” väger 208 gram, till skillnad från S20 Ultra – med ett 5 000 mAh-batteri – som med sina 220 gram kändes som en tegelsten i handen.

Lång batteritid

Överraskande nog tycks batteriet räcka längre på en laddning än vad man hade kunnat förvänta sig. Jag började mitt väldigt ovetenskapliga batteritest med fulladdad telefon vid 15-tiden en fredagseftermiddag.

På lördagen använde jag inte telefonen överdrivet mycket. På söndagen pressade jag den med flera timmar streamad film och ett antal videoinspelningar i 8k, utöver att jag surfade och spelade med den. På måndag morgon hade Note 20 Ultra fortfarande 24 procent kvar.

Ett skäl till att den håller sig vid liv så länge är den dynamiska bilduppdateringsfrekvensen som anpassar sig efter vad man använder enheten till.

När vi ändå talar om prestanda är det på sin plats att notera att det tycks vara så att Samsung av någon anledning använder två olika metoder och material för kylning av enheterna.

Det här är något som bland andra Ifixit stött på när de, sin vana trogen, sprättat upp Note 20 Ultra-modeller och upptäckt att deras innandömen skiljer sig åt.

Samsung har inte förklarat varför de kyler annars likadana modeller på olika sätt. Användare har däremot vittnat om att deras Note 20 Ultra-modeller blir väldigt varma.

Med tanke på att Samsung har ett ökänt förflutet vad gäller lite för heta Note-enheter är rapporterna något alarmerande, även om det i nuläget inte finns några indikationer på att det skulle vara farligt att använda dem.

Personligen har jag inte haft några problem med mitt Note 20 Ultra-exemplar och telefonen blir inte ens nämnvärt varmare när jag konsumerat grafikintensiva titlar som Asphalt 9.

Bra app för anteckningar

Galaxy Note 20 Ultra körs på Android 10 och Samsungs One UI 2.5-skal. Flera av nymodigheterna kan jag vara utan, som möjligheten att använda S-pen som en trollstav framför skärmen för att utföra vissa kommandon (få upp hemskärmen, ta en skärmbild och så vidare) som det är enklare att klara av på traditionellt vis.

Samsung gör också sitt bästa för att få sina telefoner att passa in i desktopmiljöer, via plattformen Dex och i ett allt tätare samarbete med Microsoft, med en tjänst som kallas Din Telefon.

Låt mig gissa att inget av detta blir något som någonsin får folk att beställa en ny Galaxy. Ibland blir man förbluffad av hur mycket tid och pengar teknikbolag lägger på att lansera grejer som folk inte behöver.

Läs mer: Test: Dell XPS 13 - ”Så här borde alla Windows-laptops vara”

En uppdaterad version av anteckningsappen är dock genuint användbar. Utöver att man kan göra anteckningar och markeringar i pdf-dokument med hjälp av styluspennan, kan man även synka anteckningar med ljudinspelningar.

Om du spelar in ett föredrag och samtidigt gör anteckningar kan ditt klotter med pekpennan bli en värdefull tidsmarkör. Välj ett ord bland dina anteckningar och motsvarande ljudsnutt från inspelningen spelas upp.

Svår att rekommendera

Ska du köpa en Galaxy Note 20 Ultra? Förmodligen inte. Det gäller åtminstone dig som har en någorlunda ny Note redan, eller som vill ha mer valuta för pengarna.

Är S-pen däremot ett krav, din gamla modell börjar bli till åren och du bara måste ha en 5g-telefon finns det naturligtvis inte mycket att välja bland.

Galaxy Note 20 är förstås ett billigare alternativ. Vi har inte testat den, men av specifikationerna (som du kan se här nedan) att döma känns den också alldeles för dyr i förhållande till vad den levererar.

I samband med Note 10-lanseringen för ett år sedan skrev jag att Samsungs drabbats av en identitetskris. Vid det tillfället hade företaget proklamerat att deras Note-modeller är telefoner som klarar allt och ”sömlöst flödar mellan arbete och lek”. Vilket fick en att undra vilka som var målgruppen för deras Galaxy S-familj.

Nu ryktas det att Samsung är på väg att överge Note och i stället låta deras vikbara telefoner dominera under företagets återkommande höstlanseringar.

S-pen ska också, enligt uppgifter från koreanska sajten The Elec, bakas in i kommande versioner av Galaxy Fold och Galaxy S.

Så om du verkligen vill ha en sprillans ny och skinande Note är det kanske dags att passa på. Du kommer att få en riktigt bra telefon. Med prislappen i åtanke hade det dock varit rimligt att kräva något ännu bättre.

Samsungs Galaxy Note 20 och Note 20 Ultra i siffror

Mått: 161,6 x 75,2 x 8,3 mm (Note 20), 164,8 x 77,2 x 8,1 mm (Note 20 Ultra).

Vikt: 192 g (Note 20), 208 g (Note 20 Ultra).

Material: Glas på framsidan (Gorilla Glass 5), baksida av plast (Note 20). Glas på framsidan (Gorilla Glass Victus), glas på baksidan, ram i rostfritt stål (Note 20 Ultra).

Skärm: 6,7 tum super amoled, 1080x2400 pixlar, 393 ppi, hdr10+ (Note 20), 6,9 tum dynamisk amoled, 1440x3088 pixlar, 496 ppi, hdr10+, bilduppdatering 120Hz/60Hz (Note 20 Ultra).

Kamera: Huvudkamera: 12 MP, f/1.8. Tele: 64 MP, f/2.0, 3x hybridzoom. Ultravidvinkel: 12 MP, f/2.2. Selfie: 10 MP, f/2.2 (Note 20). Huvudkamera: 108 MP, f/1.8, laserautofokus. Tele: 12 MP, f/3.0, 5x optisk zoom, 50x hybridzoom. Ultravidvinkel: 12 MP, f/2.2. Selfie: 10 MP, f/2.2 (Note 20 Ultra).

Video: 8k i 24fps, 4k i 30/60fps, 1080p i 30/60/240fps, 720p i 960fps, hdr10+.

Processor: Exynos 990.

Minne: 8 GB (Note 20), 12 GB (Note 20 Ultra).

Lagring: 128/256 GB (Note 20), 128/256/512 GB, plats för externt minneskort (Note 20 Ultra).

Batteri: 4300 mAh, snabbladdning 25W, trådlös laddning 15W, omvänd trådlös laddning 4,5W (Note 20), 4500 mAh, snabbladdning 25W, trådlös laddning 15W, omvänd trådlös laddning 4,5W (Note 20 Ultra).

Kapslingsklassning: IP68.

Kommunikation: Stöd för 5g och wifi6.

Pris: 11 890 kr (Note 20), 14 590 kr (Note 20 Ultra/256 GB), 15 690 kr (Note 20 Ultra/512 GB).

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt