Test: Oneplus 8T – ”Billig 5g-mobil som står ut”

2020-10-14 16:50  

Ny design, lägre pris och en rejäl uppgradering. Oneplus står åter igen ut i mellansegmentet, skriver Ny Tekniks Simon Campanello.

Det är svårt att släppa en mobiltelefon dagen efter att Apple hållit sin starkaste lanseringsfest på flera år, samtidigt som rykten om Oneplus-grundaren Carl Peis avhopp har tagit mycket fokus. Men den eviga uppstickaren lyckas ändå skjuta rakt i krysset med nya Oneplus 8T.

De senaste åren har den kinesiska tillverkaren tagit stora kliv. Mobilerna har allt mer närmat sig flaggskeppen från Apple, Huawei och Samsung både i pris och i teknik. Med 8T tar Oneplus ett välbehövt steg bakåt och briljerar där de är som bäst – i mellanprissegmentet.

5g-mobilen Oneplus 8T är nämligen både bättre och billigare än Oneplus 8 som släpptes i våras, och får dessutom ett trevligt ansiktslyft med en ny design.

Testmobilen är den fullkittade versionen med 256 GB lagring och 12 GB ram och ett bakstycke i glänsande akvamaringrönt. Materialet består av ett nytt matt, frostat glas som ska ge färre kladdiga fingeravtryck, och den ligger riktigt skönt i handen.

Läs mer: Apple lanserar Iphone 12 – här är allt om de fyra nya modellerna

Ljusstark skärm

Den kurvade oled-panelen från vårens telefoner har bytts ut mot en platt dito med smala skärmkanter som utvecklats i samarbete med Samsung. Likt Pro-modellen är bilduppdateringsfrekvensen upphottad från 90 till 120 Hz, vilket ger en otroligt följsam upplevelse när jag scrollar och sveper mig fram.

Med en ljusstyrka på hela 1 100 nits lyser den klart även ute i den låga och skarpa oktobersolen. En ny motor för automatisk anpassning av ljusstyrkan levererar också, vissa telefoner (jag tittar på dig Sony Xperia) är hopplösa på att ge rätt ljus för rätt förutsättningar, men under veckan jag haft telefonen ger den alltid rätt nivå.

Foto: Simon Campanello

Oneplus skryter också med en otroligt realistisk färgåtergivning. Omdömet 0,3 i JNCD (Just Noticeable Color Difference) ska ge levande och verklighetstrogna färger. Allt under en etta på skalan anses så bra att ögat inte ska kunna se skillnad.

På baksidan är den största förändringen, förutom materialbytet, att kamerahuset vandrat från mitten till en rektangel i ena hörnet. Snarlikt de senaste modellerna från Apple och Samsung, fast inte fullt så utskjutande.

Orsaken är en ny, större ångkammare som ser till att sprida värmebildningen över större del av mobilens baksida. Varm blir den aldrig under testet, oavsett om man spelar eller strömmar video.

Läs mer: Test: Apple Watch Series 6 - lita inte på Apples hälsodata

Märklig kamerakvartett

Själva kamerapaketet med sina fyra linser är en något udda fågel på marknaden.

Precis som hos föregångaren är det ett huvudobjektiv på 48 MP från Sony, fast med något lägre bländartal, detsamma gäller makroobjektivet på 2 MP. De får sällskap av en ny ultravidvinkel som har kan fånga hela 123 grader, och ett monokromt objektiv som ska ge bättre och mer detaljrika svartvita foton.

Det sistnämnda objektivet är en kul leksak, frågan är hur efterfrågad funktionen är. Den ger hur som helst väldigt fina bilder med detaljrik och nyanserad svärta.

Foto: Simon Campanello

Ultravidvinkeln klarar av att fånga stora scener utan att överdrivet förvränga motivet, och mörkerfoto har fått sig ett rejält lyft. Kvällsbilderna i stadsmiljö blir levande, om än kanske inte fullt i klass med vad Huawei kan leverera i sina dyraste telefoner.

Makrolinsen ger fina bilder med en närgräns på bara ett par centimeter, men lider av en ganska långsamt autofokus.

Precis som alltid ligger Oneplus lite bakom de värsta flaggskeppen i kameran, men skillnaderna blir allt mindre. Avsaknaden av teleobjektiv är den stora nedsidan här. Oneplus erbjuder bara digital zoom, och resultatet är tyvärr som bäst en axelryckning. Över 2x zoom tappar den lätt både djup och skärpa. Med den här telefonen vill du helt enkelt hålla dig lite närmare motivet.

Läs mer: Test: ”Ikeas smarta prylar funkar – om du lyckas få igång dem”

Rasande snabb laddning

Snabbladdningen är däremot totalt kompromisslös. 65 watt med Oneplus egen medföljande laddare ger brutala 58 procents laddning på 15 minuter, och fullt batteri på knappa 40 minuter. Trixet för att klara det är att telefonen har dubbla batterier som laddas parallellt, och den nya värmeavledningstekniken hjälper till att hålla telefonen vid god vigör trots den höga effekten.

Med en laddare från tredje part får vi nöja oss med en mer beskedlig maxeffekt på 27 watt. Tyvärr saknas trådlös laddning, förmodligen en av kompromisserna som gjorts för att hålla nere priset.

En annan sådan kompromiss är avsaknaden av kapslingsklass, alltså certifierad tålighet mot vatten och damm. Oneplus har länge envisats med att inte IP-klassa sina telefoner, men införde det till slut i 8 Pro. T-modellen får dock klara sig utan.

Sedan kan jag väl bara konstatera att mjukvaran i Oneplus operativsystem Oxygen OS i vanlig ordning är ett föredöme på Android-marknaden. Det är rent och avskalat och snyggt, och helt fritt från onödiga skräpprogram som inte går att avinstallera.

I somras kom ett ramaskri när det visade sig att Oneplus 8 och Nord skulle få förinstallerade Facebook-appar, men dessa har nu skrotats. Något som säkert glädjer många Oneplus-puritaner.

Dessutom är Oneplus 8T den första mobilen på den svenska marknaden som har Android 11 förinstallerat.

Förutom några mindre avkall som telefoto och trådlös laddning tycker jag att Oneplus hittat tillbaka till sina styrkor. 8T har ett instegspris på 6 499 kronor (128 GB lagring/6 GB ram), och för det får du inte bara 5g-stöd utan helt enkelt otroligt mycket telefon.

Specifikationer: Oneplus 8T

Mått: 160 x 74 x 8,4 millimeter.

Vikt: 188 gram.

Skärm: 6,55 tums amoled med 120 Hz uppdateringsfrekvens (2 400 x 1 080 pixlar, 402 ppi).

Kamera: 48 MP huvudkamera (f/1.7), 16 MP ultravidvinkel (123 grader, f/2.2), 5 MP makrokamera, 2 MP monokrom. 16 MP selfiekamera (f/2.4).

Video: Upp till 1080p i 30 fps.

Operativsystem: Android 11 med Oxygen OS 11.

Processor: Snapdragon 865.

RAM: 8/12 GB.

Lagring: 128/256 GB.

Batteri: 4 500 mAh med stöd för 65 watts snabbladdning.

Kapslingsklassning: Nej.

Kommunikation: Stöd för 5g, Bluetooth 5.1 och wifi6.

Biometri: Fingertrycksavläsare i skärmen och ansiktsigenkänning.

Pris: 6 499 kronor (128GB/8GB) eller 7 499 kronor (256 GB/12GB).

Simon Campanello

Mer om: Oneplus 8T 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt