Test: Dell XPS 13 - ”Så här borde alla Windows-laptops vara”

2020-06-19 07:00  

Liten, kraftfull – och snygg. Dell har gjort det mesta rätt med årets uppdatering av ultraportabla XPS 13, skriver Ny Tekniks Kalle Wiklund.

Snabbfakta Dell XPS 13 (2020)

Lanserad: januari 2020.

Operativsystem: Windows 10 Home.

Skärm: 13,4 tum, 3 840 x 2 400 pixlar, 500 nit.

Vikt: 1,2 kg.

Processor: 10:e generationens Intel Core i7.

RAM: 16 GB lpddr4x-minne (3 733 MHz).

Lagringsminne: 512 GB / 1 TB SSD.

Pris: Cirka 18 490 – 24 490 kronor.

 

PLUS: Utmärkt prestanda, 16:10-skärmen, prima tangentbord.

MINUS: Svag batteritid, blir snabbt varm vid belastning, undermålig webbkamera.

”Dell XPS 13 känns ultramodern”

Det var länge sedan jag hade så här kul med en laptop. “Kul” i detta sammanhang innebär: En bubblande känsla i magtrakterna som endast gör sig påmind när jag testar prylar som har ett je ne sais quoi. Det där lilla extra.

För er som inte känner till XPS-serien är detta Dells serie av högpresterande premiumdatorer. Eller “Xtreme Performance System”, som förkortningen står för.

Just XPS 13 är Dells lyxiga ultraportabla bärbara. Modellen har hamnat på så många topplistor över marknadens bästa laptops på diverse tekniksajter genom åren att jag har tappat räkningen.

Läs mer: Här är 6 av världens säkraste smarta mobiler

Dell har mycket att leva upp till med årets uppdatering, med andra ord.

Detta lyckas tillverkaren med, utan tvekan. 2020-års XPS 13 är nämligen ovanligt lyckad kombination av form och funktion. Årets uppdatering har fått en delvis omarbetad design. Vassa kanter på chassit från tidigare årsmodeller har nu fått en ny, lite mjukare framtoning.

Datorn kommer i ett stilrent skal av aluminium som kapslar in ovan- och underdel samt sidorna på laptoppen. Tangentbordssidan är däremot tillverkad i mattsvart kolfiber, ett material som känns föredömligt behagligt att vilka handflatorna mot när man skriver på datorn. Desingmässigt finns det inte mycket att anmärka på. XPS 13 känns genomtänkt och elegant avvägd.

Välkommen övergång till 16:10-skärm

Den mest iögonfallande jämfört med fjolårets modell är den nya skärmen. 13,4 tumspanelen har numera bildformatet 16:10, istället för 16:9. Datorn finns i två modeller: en billigare med 1080p-skärm och en med 4k-skärm. Vi har testat den senare.

4k-skärmen på XPS 13 är en av laptopmarknadens vassaste, med en prima färgåtergivning (färgrymden kommer upp i 90 procent av dci-p3, enligt Dell), stöd för Dolby Vision hdr och mycket tunna kanter runt panelen. Detta märks särskilt precis under skärmen. Här har tillverkaren lyckats skära bort mycket död yta: Enligt Dell är hela 91,5 procent av ytan skärm. De lövtunna kanterna ger XPS 13 en air av hypermodernitet som andra, betydligt dyrare 13-tummare saknar. Ja, Macbook Pro 13, jag tänker på dig.

Skärmen med 4k-upplösning har 3 840 gånger 2 400 bildpunkter. Detaljrikedomen och skärpan är fantastiskt när du tittar på exempelvis 4k-video. Men ingen dator är perfekt. Ett tydligt minus är att skärmens ljusstyrka, trots en prestanda på 500 nit, kan upplevas som något svagare än motsvarande hos exempelvis Huawei Matebook X Pro eller Macbook Pro 13. En 4k-skärmupplösning innebär också stora påfrestningar på batteriet, vilket vi ska återkomma till senare.

Läs mer: Stort skifte: Apple kan lansera egna datorprocessorer

Övergången till 16:10-bildformatet känns helt rätt. Skärmen upplevs som betydligt större än fjolårets, trots att den nya panelen “bara” är 6,8 procent större. Bildformatet gör att mer innehåll på en webbsida kan visas samtidigt på skärmen. 16:10-skärmar som den på XPS 13 lämpar sig särskilt bra för de som, i likhet med mig, ägnar en stor del av sin vardag åt åtskilliga timmar av nätsurf och arbete i molntjänsternas förlovade rike. En svaghet är webbkameran på 720p, som inte kommer att göra någon glad.

Förvånansvärt vass speldator

De lyxigare och dyrare modellerna av Dells nya 13-tummare är utrustade med 10:e generationens fyrkärniga Intel Core i7-processorer. På chippet finns Ice lake-processor som uppges kunna ge särskilt bra draghjälp åt det integrerade grafikkortet. Det märks.

Toppmodellerna av XPS 13, utrustade med grafikprocessorn Intel Iris Plus Graphics, är förvånansvärt kraftfulla när det gäller exempelvis spel. Att kunna gejma med högsta grafikinställningar på casualspel på en sådan här kompakt 13-tummare är riktigt imponerande. Och väldigt kul, förstås. Ett tydligt minus är dock att tangentbordet kan bli väldigt varmt efter tag när prestandan pressas.

Tangentbordssidan är tillverkad i kolfiber. Foto: Kalle Wiklund

Apropå tangentbordet. Även här håller XPS 13 yttersta toppklass. Tangentbordet är väl disponerat med ett bra avstånd mellan knapparna, trots att ytan är ganska kompakt. Knapparna har en skön slaghöjd och ett behagligt klickljud. Det vill säga, distinkt men inte för högt.

På-knappen extraknäcker också som fingeravtrycksläsare för snabbare och säkrare inloggning. Smidigt - när det väl funkar. Vilket det gör lite sällan, tyvärr.

”Besviken på batteritiden hos XPS 13”

Datorns akilleshäl är batteritiden. Som bäst landar XPS 13 på strax under fem timmar, med en ljusstyrka satt till runt 80 procent och ett energiläge som ligger mitt emellan bäst batteritid och bästa prestanda. Med högsta prestandaläget påslaget når vi drygt 4 timmars batteritid.

Det är avsevärt mycket sämre än vad storkonkurrenten Huawei Matebook X Pro och Macbook Pro 13 kommer upp i. Boven i dramat är den superhöga 4k-upplösningen hos XPS 13. Batteritiden kan förlängas genom att sänka upplösningen till 1080p. Det känns aningen trist att behöva välja mellan att välja bort 4k-upplösningen till förmån för batteritiden. Men man kan inte få allt.

Läs mer: Huawei Honor Play 4 Pro får febertermometer

Däremot önskar jag att datorn kunde ha fler anslutningsportar än maximalt två. Det rör sig dock om thunderbolt 3-ingångar (usb-c).

Bortsett från några svagheter, vissa tydligare än andra, är XPS 13 en riktig fullträff. ”Så här borde alla Windows-laptops vara”, tänker jag efter första dagarna med Dell XPS 13. Det intrycket håller i sig – och växer sig bara starkare. Med XPS 13 når Dell absoluta världsklass.

Dell XPS 13 (2020)

Operativsystem: Windows 10.

Skärm: 13,4 tum, 1 920 × 1 200 pixlar/ 13,4 tum, 3840 x 2400 pixlar, 500 nit.

Mått: 296 x 199 x 14,8 millimeter

Vikt: 1,2 kg.

Processor: 10:e generationens Intel Core i5 (6 MB cacheminne, upp till 3,6 GHz) / 10:e generationens Intel Core i7 (8 MB cacheminne, upp till 3,9 GHz).

GPU: Intel UHD Graphics med delat grafikminne/ Intel Iris Plus Graphics.

RAM: 8 GB LPDDR4x (3 773 MHz) / 16 GB LPDDR4x (3 733 MHz).

Lagring: 512 GB/ 1TB PCIe SSD.

Kamera: HD-kamera 720 p (framåtriktad).

Anslutningar: WiFi 6 och Bluetooth 5.1.

Portar: 2 Thunderbolt 3 med strömförsörjning och displayport, 1 microSD-kortläsare (v4.0), 3,5-mm uttag för hörlurar.

Pris: Cirka 18 490 – 24 490 kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Windows 10 Dell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt