”Tekniken utvecklas inte av industrin i dag”

2021-04-07 06:00  

Industrin vill växla upp i digitalisering, men det är andra som utvecklar tekniken. ”Stor skillnad mot 70-talet då industrin satt i förarsätet.”

Under 2021 kommer digitaliseringen av svensk industri att lägga i en ytterligare växel. Det anser nyckelpersoner vid Process IT Innovations  som Ny Teknik talat med – ett samverkanscentrum som arbetar för att ta fram nya tekniska lösningar med utgångspunkt i basindustrins behov,.

Ett exempel är EU-satsningen EDIH (European Digital Innovation Hubs), som kommer att skynda på digitaliseringen i både privat och offentlig sektor, enligt Process IT Innovations verksamhetsledare Pär-Erik Martinsson.

– Syftet med EDIH är att stimulera digital transformation inom alla branscher, men med huvudfokus på ökad digitalisering i små och medelstora företag, säger Pär-Erik Martinsson.

Nya hubbar ska driva på ai och cybersäkerhet

Inom ramen för ett nytt finansieringsprogram ska ett nätverk av EDIH-hubbar etableras från 2021 och framåt. Tanken är att dessa hubbar bland annat ska fungera som tillgängliggörare av de senaste digitala teknikerna, inklusive ai, cybersäkerhet och högpresterande datorsystem.

Planen är att det efter några år kommer att finnas mellan 130 och 260 hubbar i nätverket, varav fyra till åtta stycken i Sverige. Tillsammans med Automation Region och innovationsprogrammet Processindustriell IT och Automation har Process IT Innovations blivit godkända av regeringen att få kandidera till att utgöra en sådan hub – i konkurrens med ett femtontal andra svenska kandidater.

– Nu kommer vi in i den tuffa fasen: att skriva en ansökan. Om allt går vägen borde vi få besked senast till hösten, säger Pär-Erik Martinsson.

Om man antas som hub hoppas han framförallt kunna bygga mer internationella kontakter i det stora internationella nätverk EDIH kommer att utgöra.

– Vi vill bygga forskningssamarbeten och hjälpa svensk export, kanske framförallt vad gäller mindre företag. De stora drakarna har ju redan sina kanaler ut i världen, säger Pär-Erik Martinsson.

Molntjänster och säkerhetssystem

Han identifierar flera viktiga frågor att jobba med som hub, för att komma till nytta för svensk industri.

– Tittar man på vad som händer inom it och ot (operationell teknologi), så utvecklas tekniken inte i industrin i dag, utan vi ser andra aktörer poppa upp och som industrin behöver ta till sig teknik ifrån. Det är stor skillnad mot 70-talet då industrin satt i förarsätet, säger Pär-Erik Martinsson.

Han nämner molntjänster och säkerhetssystem, som främst utvecklas av Google respektive finanssektorn.

– Just säkerhetsfrågorna är en flaskhals, där industriaktörer inte alltid vill koppla upp saker därför att man oroar sig för säkerheten. Där kan man lära sig mycket av bank och finans, som ligger långt framme med digitala säkerhetsåtgärder.

Programmet för ett digitalt Europa har en total budget för EDIH i Sverige på omkring 270 miljoner kronor över en period på sju år.

– Förhoppningsvis kommer EDIH-satsningen att bli en institution snarare än ett projekt. Vi har stora förhoppningar på detta, säger Pär-Erik Martinsson.

Pappersbruket i Munksund utanför Piteå, där det tvååriga pilotprojektet inleddes i fjol. Foto: SCA

Pappersbrukets elmotorer har fått smarta sensorer

Ett digitalt utvecklingsspår som kommer att få större genomslag under 2021 är att ai och maskininlärning når industrin på allvar. Det tror Anders Kyösti, styrelseledamot i Process IT Innovations och teknisk chef på SCA Munksund.

– Vi arbetar på en global marknad och är starkt konkurrensutsatta. Vi måste använda alla verktyg som finns för att förfina styrningen i våra processer, och ai är ännu ett sådant verktyg, säger han.

Ett färskt exempel på detta återfinns hos SCA:s pappersbruk i Munksund, där Anders Kyösti själv jobbar. I ett pilotprojekt har elektriska motorer utrustats med ”smarta” sensorer från ABB, som mäter olika driftskritiska parametrar.

– Informationen skickas till molnet där ai-funktioner används till övervakning av energieffektiviteten, identifikation av olika avvikelser, med mera. Övervaka motorer har man ju kunnat göra länge, men på det här sättet blir det enklare, effektivare och energisnålare eftersom tekniken medger övervakning i större skala, säger Anders Kyösti.

Motorer med ABB:s Ability Smart Sensor installerade. Illustration: ABB

Totalt handlar det om 120 elmotorer som utrustats med sensorer. Närhelst sensorerna informerar om att en motor är uttjänt, skickas den till återvinning hos Stena Recycling och SCA köper en ny av ABB. Till rabatterat pris motsvarande den gamla motorns återvinningsvärde.

– Men vi är ännu inte där att vi kopplar ihop sådana här funktioner med våra ordinarie styrsystem. Vi är lite försiktiga och utvecklar det successivt. Med all ny teknik gäller ju att man måste lära sig använda den, och det finns inga genvägar. Det är arbetstimmar det handlar om, säger Anders Kyösti.

Så kan ai spara ingenjörstid

Interoperabilitet, eller olika systems förmåga att kommunicera med varandra, är en annan funktion som många inom industrin börjar intressera sig för. Det menar Jerker Delsing, styrelseledamot i Process IT Innovations och professor i cyberfysiska system vid Luleå tekniska universitet.

– I dag ringer vi in en ingenjör som får komma och fixa en översättning mellan två maskiner. Det kostar ju både tid och pengar, och medvetenheten om problematiken har ökat avsevärt. Jag pratar med folk från flera olika industrigrenar om det här, och alla sitter i samma båt, säger han.

System som uppdarerar varandra över generationerna

För den som kan få maskinerna att själva göra den nödvändiga översättningen eller harmonisera med varandra, finns mycket att vinna.

– Inte bara att man sparar ingenjörstid, utan plötsligt har man en beskrivning av maskinerna och fabriksprocessen som man kan använda igen och igen för att skynda på utvecklingen. En standard kanske lever i tio år. Hellre än att man ska jaga in ingenjörer för att översätta vart tionde år, behöver vi komma till att systemen löpande uppdaterar varandra över generationerna, säger Jerker Delsing.

Han är koordinator för Arrowhead Tools, Europas största projekt för lösningar inom automation och digitalisering för industrin.

Med en budget på nästan 950 miljoner kronor arbetar man för att skapa verktyg, som ska möjliggöra snabbare och billigare integration av it och operationell teknik. Den nya tekniken ska tillgängliggöras genom en plattform, kallad Eclipse Arrowhead framework, med öppen källkod.

– Vi bygger ekosystemet för att kunna använda den här teknologin i verkliga industriella sammanhang. Det är ännu tidigt i utvecklingen, men arbetet pågår och en av de stora frågorna är: hur sänker vi kostnaderna för interoperabilitet? En annan bit är att skapa en harmonisering med färre standarder. Till detta behöver vi översättningsteknologier, och då dyker ai upp som den enda rimliga vägen framåt, säger Jerker Delsing.

Att gå från en gryende industriell medvetenhet om problematiken till fungerande och operativa lösningar, är dock en process som tar tid. Det betonar Jerker Delsing.

– Men vi har teknologin, och vi har en samsyn med stora industriella aktörer kring riktningen. Breda, branschöverskridande lösningar är vad som behövs. Det krävs fortfarande en klart ökad förståelse för de här frågorna i industrin, men dörren står på glänt, säger han.

Process IT Innovations har publicerat en egen text om industritrender att hålla koll på 2021, som kan läsas här.

Samarbete mellan två universitet

Process IT Innovations är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Organisationen stöttas av Region Norrbotten, Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå, samt företagen ABB, Boliden, Komatsu Forest, LKAB, SCA samt Skellefteå Kraft.

Man för samman företag i behov av utveckling med lösningsleverantörer och forskare, för att skapa projekt som möter de it- och automationsutmaningar som basindustrin står inför.

Syftet är att stärka regional och nationell basindustri, stärka de regionala it- och leverantörsföretagens internationella konkurrenskraft, och att etablera ett ledande europeiskt forsknings- och utvecklingscentrum inom automationsområdet.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt