Staten ger kvarts miljard till Northvolt för batteriutveckling

2021-06-17 13:59  
Peter Carlsson, Northvolts vd. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Nu är det klart: Energimyndigheten ger stöd till Northvolt för att utveckla battericeller och bygga ett elektrifieringscampus för batteriforskning.

Northvolt får 238 miljoner kronor av Energimyndigheten inom ramen för EU-projektet European Battery Innovation (Eubatin), som syftar till att skapa en sammanhållen hållbar värdekedja för batterier inom Europa och göra Europa självförsörjande på batterier – med minsta möjliga ekologiska fotavtryck.

Läs mer: Northvolt får regeringsmiljoner för batteriforskning

Redan i vintras ville regeringen ge pengarna till Northvolt – men det är alltså först nu som beslutet formellt är fattat. Pengarna ska bland annat gå till utvecklingen av ett elektrifieringscampus med fokus mot hållbar batteriproduktion. Campuset tillhör forsknings- och utvecklingscentret Northvolt Labs och kommer att placeras i Västerås.

"Västerås ska bli basen för ett batterikluster"

– Vi bedömer att det kommer att bildas ett fåtal batterikluster i Europa och vår ambition är att Västerås ska bli basen för ett av dem. Stödet som vi nu får möjliggör att vi kan investera i och satsa ytterligare på infrastrukturen i Northvolt Labs i enlighet med vår plan, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, till Ny Teknik.

Läs mer: Northvolt tar in miljardkapital – säkrar utbyggnad av batterifabriken

Han tillägger att forskning, utveckling och pilotproduktion är avgörande för att Northvolt ska lyckas med de planer som bolaget har tagit fram.

Pengarna från Energimyndigheten ska även användas av Northvolt för att utveckla nästa generations laddningsbara batterier med hög prestanda.

Läs mer: Så ska Volvo och Northvolt återvinna elbilsbatterier

I projektet Eubatin ingår 42 direkta deltagare från tolv medlemsstater och utöver det medverkar över 150 externa parter såsom universitet, forskningsinstitut, samt små- och medelstora företag. Budgeten omfattar totalt 2,9 miljarder euro i statligt stöd och beräknas pågå till 2028.

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt