Premium

Randall Munroe: ”Blir folk förolämpade kommer de inte att lyssna”

Med humor och streckgubbar ger författaren Randall Munroe vetenskapliga svar på de mest bisarra frågor. Men det är inte bara komedi – hans böcker bär också på ett budskap till experterna. ”Det är viktigt för alla forskare att inte vara nedlåtande i sin kommunikation”, säger mannen bakom serien xkcd under ett Sverige-besök. 

Publicerad Uppdaterad

Studenten hade noga förberett sig för det muntliga provet. Professorns fråga gjorde honom emellertid paff. ”Varför är himlen blå?” ”Ja”, mumlade studenten, ”det…det beror på Rayleigh-spridning. Det är det blåa ljuset som sprids mest.” ”Förklara mer”, bad professorn. ”Jaha…ja, ljus med kortare våglängd sprids mer i atmosfären….sannolikheten för Rayleigh-spridning är proportionell mot λ-4, där λ är våglängden…därför är himlen blå. Det är också därför solen ser röd ut när den står lågt över horisonten”. ”Förklara i mer detalj”, insisterade professorn.

– Han fick ägna typ två timmar åt att beskriva det här och blev tvungen att jobba sig igenom halva kvantmekaniken. Bara av en enkel fråga kan man snabbt hamna på okänt territorium, säger Randall Munroe.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här