Ny vindpark är världens största till havs – men bara några år

2022-09-06 11:30  

Vindkraftsparken Hornsea 2, utanför den brittiska kusten, har tagits i full drift. Med 165 vindkraftverk och 1,3 GW är det den största havsbaserade vindparken i världen.

Det är det danska energibolaget Ørsted som äger den nya vindparken, som ligger 89 kilometer utanför den brittiska östkusten, intill grannprojektet Hornsea 1. Nu meddelar bolaget i ett pressmeddelande att hela nya parken är i gång.

I och med drifttagningen tar Hornsea 2 över titeln som världens största havsbaserade vindkraftspark från Hornsea 1, som tidigare var störst med 1,2 GW.

Arbete pågår på vindparken Hornsea 2. Arkivbild. Foto: Ørsted

Men den nya parken ser bara ut att behålla topplatsen i några år. Lite längre österut i Nordsjön planeras det enorma vindkraftsprojektet Dogger Bank Wind Farm, som byggs i etapper och väntas bli störst med 3,6 GW när den står klar 2026.

Ännu större planer finns utanför sydvästra Sydkorea, vilket Ny Teknik rapporterade om förra året. Där är det hela 8,2 GW som är i sikte till 2030.

”Minskar beroendet av fossila bränslen”

Hornsea 2 gav el för första gången i slutet av 2021. Bygget blev sedan försenat på grund av covidvarianten omikron, som skapade problem med att bemanna fartygen, skriver tidningen Electrek.

Ørsted räknar med att Hornsea 2 ska förse drygt 1,4 miljoner brittiska hem med el. Hur mycket det motsvarar i MWh framgår inte av pressmeddelandet. Parken är byggd med 8 MW-turbiner från Siemens Gamesa.

Så småningom ska även Hornsea 3, som blir ännu större, byggas i området. Den parken spänner över hela 2,8 GW.

Installation av vindkraftverk pågår i Hornsea 2. Arkivbild. Foto: Ørsted

Ørsteds mål är att installera 30 GW havsbaserad vindkraft världen över till 2030. Än så länge har företaget 8,9 GW havsbaserad vindkraft i drift, cirka 2,2 GW under uppbyggnad och ytterligare cirka 11 GW tilldelad kapacitet under utveckling, inklusive Hornsea 3.

– Aktuella globala händelser belyser mer än någonsin vikten av banbrytande projekt för förnybar energi, som Hornsea 2, vilka hjälper Storbritannien att öka säkerheten och motståndskraften i sin energiförsörjning och sänka kostnaderna för konsumenterna genom att minska beroendet av dyra fossila bränslen, säger Duncan Clark, chef för Storbritannien på Ørsted, i pressmeddelandet.

Hornsea 2

Antal vindkraftverk: 165.

Installerad effekt: 1,3 GW.

Yta: 462 kvadratkilometer.

Rotorblad: 81 m.

Totalhöjd (inklusive rotorblad): 200 m över havet.

Längd kabelanslutning: 390 kilometer exportkabel från Hornsea 2 till Horseshoe Point i Lincolnshire.

Linda Nohrstedt

Mer om: Vindkraft Örsted

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt