Northvolts väg mot att bli en batterijätte

2020-12-30 06:00  

Det svenska startup-bolaget Northvolt är på god väg att förverkliga sina planer om ny svensk batteritillverkning. Här är tio artiklar om företagets resa under 2020.

Ökade snabbt i värde

32 månader efter att batteritillverkaren Northvolt grundades nådde bolaget en värdering om en miljard dollar. Det var femte snabbast i Europa, enligt en rapport om startup-sektorn som riskkapitalbolaget Atomico presenterade i början av december.

Här är artikeln om rapporten.

Så här ska den se ut när den är klar. Foto: Northvolt

FoU-personal rekryteras från utlandet

Northvolt har rekryterat 90 procent av sin FoU-personal utanför landet. Bolaget pekar på en stor kompetensbrist kring batterier och celldesign i Sverige.

– Vi behöver fördubbla vår FoU-styrka till nästa år, säger bolagets vd Peter Carlsson.

Här är artikeln om utlandsrekryteringar.

Svante Axelsson och Malin Strand från Fossilfritt Sverige, miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) samt näringsminister Ibrahim Baylan (S), vid presentationen av strategin för en hållbar batterivärdekedja. Foto: Fossilfritt Sverige

Batterierna tvingar bilindustrin till nya samarbeten

Elektrifieringen har skapat en ny trend av samarbeten inom fordonssektorn. Northvolt har Volkswagen, BMW och Scania som både investerare och kunder.

Här är artikeln om nya samarbeten.

Här, vid Volkswagens befintliga produktionsanläggning i Salzgitter, ska en cellfabrik byggas tillsammans med svenska Northvolt. Foto: Volkswagen

Miljöchefen får pris som ”hjälten bakom kulisserna”

Återvinning av batterimaterial, en av ödesfrågorna för elektrifieringen, har dragit igång i Northvolts pilotanläggning i Västerås. Nyligen fick företagets miljöchef Emma Nehrenheim pris som ”hjälten bakom kulisserna".

Här är artikeln om priset.

Emma Nehrenheim, miljöchef Northvolt, som leder arbetet med företagets återvinningsteknik. Foto: Johan Gustafsson

Forskningslabbet blir dubbelt så stort

Northvolt har säkrat ytterligare 5,4 miljarder kronor till sina planer på batteritillverkning i Europa. Det meddelade företaget i september.

Pengarna ska användas till att utöka tillverkningen av batterier, förbättra möjligheten att återvinna batterimetaller samt till forskning och utvecklingen.

Forskningsanläggningen Northvolt Labs i Västerås blir dubbelt så stor tack vare de nya pengarna. Både i termer av yta och investering.

Här är artikeln om de nya pengarna.

Utvecklings- och demoanläggningen Northvolt Labs i Västerås. Foto: Northvolt

Northvolts utmaning: Hitta rätt kompetens till batterifabriken

Batteritillverkaren behöver kommande år anställa 3 000 medarbetare med rätt kompetens. Universitet, forskningsinstitut och flera andra aktörer går nu samman för att skapa skräddarsydda utbildningar för Northvolt i Skellefteå.

Här är artikeln om kompetensutmaningen.

 

Katarina Borstedt som är ansvarig för Northvolts kompetensförsörjning. Foto: Per Myrehed

Northvolt och Vattenfall lanserar mobilt batterisystem

Containrar fyllda med litiumjonbatterier som flyttas dit el behövs. Det är Northvolts och Vattenfalls plan för att ersätta dieselgeneratorer.

Här är artikeln om det mobila batterisystemet.

Max sex containrar kombineras ihop i ett Voltpack-system. Fem av dessa innehåller batterier. Foto: Northvolt

”Han säkrade miljarderna – nu måste Northvolt säkra kvaliteten”

Vad beror det på att Peter Carlsson ser ut att lyckas med att dra igång ny svensk batteritillverkning, när andra har gått bet? Ny Tekniks Linda Nohrstedt pekar på tre möjliga orsaker.

Här är artikeln om de tre möjliga orsakerna.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Northvolts vd Peter Carlsson om tvivel, fabriksbygge och framtidstro

Northvolts grundare och vd Peter Carlsson berättar i Ny Tekniks podd om lärdomar från sin tid på Tesla, om att inte lyssna för mycket på tvivlarna, om framtidsplaner och sin personliga drivkraft.

Här finns poddavsnittet med Peter Carlsson.

Northvolt: ”Fel att vända Kongo ryggen”

Sjuåriga barn som riskerar att krossas i tunnelras. Koboltbrytningen i vissa delar av Kongo-Kinshasa innebär stora faror. Men den svenska batteritillverkaren Northvolt försöker ändå hitta sätt att köpa kobolt från landet.

Här är artikeln om koboltbrytning i Kongo-Kinshasa.

Brytning av kobolt sker i Kongo-Kinshasa ofta med primitiv utrustning och undermåliga skydd. Här dras en säck mineraler upp mellan golvbräderna till vad som en gång var ett kök i byn Kasulo. Foto: Amnesty International

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt