It-chef: Dagens organisationer dumförklarar sina medarbetare

2018-10-08 12:30  
Foto: Netlight

Ta bort cheferna och låt alla medarbetare ta ansvar och fatta beslut. Det skapar ett sant engagemang och gör att hela organisationen präglas av lust och automatiskt strävar åt rätt håll. Det menar Erik Ringertz, vd på Netlight, som vänt upp och ner på det traditionella ledarskapet.

Bakom it-konsultbolaget Netlights framgångar och snabba tillväxt ligger att företaget låter varje individ ta ett stort ansvar för sitt jobb, enligt företagets vd Erik Ringertz. Han utsågs till Årets chef 2014 och Årets vd 2016, och nyligen kom hans bok Harder, better, faster, stronger – nya idéer för morgondagens ledarskap.

På Netlight finns inga chefer och fasta avdelningar, utan organisationen består av en nätverksstruktur, förklarar han. Grupper ger sig dynamiskt och samlas kring det som måste lösas.

– De flesta företag vill dela in de anställda i två grupper, ledare och följare. Hos oss är alla ledare och följare samtidigt. Ingen är chef och alla är chefer. Alla tar ansvar för sitt jobb och hjälper varandra, och det fungerar bäst distribuerat.

Läs mer: Därför är du en bra chef – även om det inte alltid känns så

En bra ledare är inte nödvändigtvis den som pekar med hela handen och är van att få sin vilja igenom. Det är den som har en åsikt om hur det ska vara och som är så trygg i den att han eller hon kan ta in andra åsikter och komma fram till ett bra beslut, hävdar Erik Ringertz.

– Om du förutsätter att folk har en åsikt och vet bäst själva hur de ska göra inom sitt gebit, men samtidigt inte fattar beslut helt på egen hand utan tar in synpunkter från andra, då är du både ledare och följare samtidigt.

Delar upp arbetet och frågar varandra om hjälp

På Netlight går de anställda inte till chefen och frågar ”får jag göra det här?”. Där går de till den som är mer erfarenhet och frågar ”hur hade du gjort?”, om man behöver det. Behöver man inte det så gör man det inte.

– Det enda konstiga vi har i världen är jobbet. Utanför jobbet finns ju inga hierarkier eller arbetsbeskrivningar. Där infinner sig det naturliga att vara både ledare och följare.

Man har koll på vad som ska göras, lyssnar på varandra och delar upp arbetet på det sätt som passar bäst.

– Och det sker helt dynamiskt. Men som jobbet är organiserat idag, där du måste du be om lov för att köpa en penna, är du helt dumförklarad. Samtidigt som alla fattar mycket svårare beslut hemma än på jobbet.

Läs mer: Så bygger du förtroende som chef

När organisationen är byggd så att medarbetare kontrolleras av chefer för att de inte ska göra fel, signalerar det att man inte litar på varandra, påpekar Erik Ringertz.

– Det är en människosynsfråga. Jag litar på folk och jag vet att de alltid vill göra sitt bästa, och bygger inte ett system kring att någon inte vill göra sitt bästa. Det är ett bakvänt sätt att driva företag på.

På den minsta nivån i alla bolag, i team med 5–10 personer, då vet alla vad de vill, alla känner varandra, och får saker gjorda tillsammans. Det är så Netlight jobbar med den enda skillnaden att det har skalats till att 1200 personer jobbar så internationellt.

– Det som krävs är tillit och hänsyn, men det innebär inte att vi litar blint på folk. Om någon inte gör sitt bästa pratar vi om det. Att bemöta det är också en aspekt av tillit.

Anställda fattar egna beslut

Genom att varje person fattar egna beslut och hela tiden tar hänsyn till vad andra gör kommer alla att följa ett gemensamt mål utan att ens behöva förstå helheten.

– Vi kallar det för ett flockbeteende. Om någon fattar ett knepigt beslut kommer någon att reagera på det och föra personen tillbaka. Man måste våga prata med varandra och agera. Vi accepterar att alla beslut inte kan vara helt rätt.

Det här sättet att bygga en organisation skapar en känsla av lust, vilket är grunden för exceptionella resultat, betonar han.

– Att få vara sig själv är ett hälsosammare sätt att jobba. När vi pratar om balans mellan arbete och privatliv utgår vi ifrån att vi ska vara olika personer i arbetet och i övriga livet, men det är vi ju inte.

Ett av Erik Ringertz främsta råd för framgångsrikt ledarskap är att våga ifrågasätta hur saker och ting är.

– Särskilt sådant som handlar om organisation, ledarskap och konkurrensutsatt marknader. Det är så ofta som man hör att ”så är det bara” – men nej, det är det faktiskt inte.

Karin Myrén

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt