Gates stöttar nytt vaccin – nu startar tester på människor

2020-04-07 16:15  

Redan i mars startade det första försöket på människor för ett vaccin mot covid-19. Nu drar ytterligare ett igång. Bill och Melinda Gates stiftelse finns bland finansiärerna.

I USA pågår nu två kliniska prövningar där möjliga vaccin testas på människor – de första två i världen.

Läkemedelsföretaget Inovio Pharmaceuticals i Pennsylvania gick på måndagen ut med nyheten att företaget har fått godkänt av FDA, den amerikanska läkemedelsmyndigheten, att inleda en fas 1-studie.

Det innebär att vaccinkandidaten ska testas på frivilliga vuxna, friska människor. Inovios studie omfattar 40 personer i Philadelphia, Pennsylvania och Kansas City. De ska få två doser av vaccinet som tas en åt gången med fyra veckors mellanrum.

Nya möjliga vaccinet bygger på mers-vaccinkandidat

I en fas 1-studie vill man i första hand ta reda på om det uppstår biverkningar och hur substanserna bryts ned av kroppen. De första resultaten av Inovios studie väntas bli klara i slutet av sommaren.

Tester på djur har redan genomförts av Inovio. Företaget har sedan tidigare utvecklat ett möjligt vaccin för virussjukdomen mers, som också är en typ av coronavirus. Den kandidaten har genomgått en fas 1-studie, och det pågår nu en fas 2-studie.

Läs mer: Har jag varit smittad? Nya testet ska ge svar

Inovio har i arbetet med ett vaccin mot covid-19 utgått från mers-vaccinet, och kunde dra igång arbetet så fort dna-sekvensen för det nya coronaviruset publicerades av kinesiska forskare 11 januari.

”När vi fick dna-sekvensen av viruset kunde vi bygga vårt vaccin på bara tre timmar” sa Inovios vd Joseph Kim när han deltog i ett möte i mars med USA:s president Donald Trump och hans särskilt tillsatta grupp, ("task force") för frågor om nya coronaviruset.

Moderna var först ut med tester på människor

Men det var ett annat amerikanskt läkemedelsföretag som var först ut med att testa ett nytt vaccin på människor. Den 16 mars inleddes en fas 1-studie med 45 personer i regi av företaget Moderna, som har sitt säte i Boston.

Runt om i världen pågår just nu nära 70 projekt för att utveckla vaccin, enligt en genomgång som Läkartidningen har publicerat.

Både Modernas och Inovios vaccinkandidater är genbaserade vaccin. Det betyder att vaccinet skapas utifrån syntetiskt dna. Vanligen innehåller vaccin avdöda eller avkodade versioner av själva viruset. Dna-vaccin kan utvecklas på betydligt kortare tid än traditionella vaccin, där det tar många år att ens komma fram till att börja testa på människor.

Hittills har inget genbaserat vaccin godkänts för användning på människor – ett covid-19-vaccin skulle i sådana fall bli det första.

Om ett vaccin klarar kraven i fas 1 väntar flera omgångar med tester på större grupper av personer som är smittade av viruset.

Bill och Melinda Gates stiftelse bidrar med pengar

Flera vaccinprojekt finansieras med stöd av stiftelsen Cepi, Coalition for epidemic preparedness, som i mars startade en fond för att bekosta vaccinutveckling i coronapandemin. Målet var att samla in 2 miljarder dollar, motsvarande drygt 20 miljarder kronor, att fördela mellan projekt.

Cepi grundades vid World Economic Forums möte i Davos 2015 av Norges och Indiens regeringar, tillsammans med Bill and Melinda Gates Foundation och The Wellcome Trust. Syftet är att stötta vaccinutveckling.

Bill och Melinda Gates stiftelse har också bidragit direkt till Inovios försök. Stiftelsen gick i början av februari i år ut med att den avsätter upp till 100 miljoner dollar, cirka 1 miljard kronor, för att ge finansiering till initiativ som bekämpar viruspandemin eller lindrar effekterna av den.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt