Experter: ”Ingen poäng att köpa de första 5g-telefonerna”

Mobiltillverkarna slår på stora trumman. Men den praktiska nyttan med 5g-mobilerna är noll och intet, säger experterna.

Chiptillverkaren Qualcomm har kallat 2019 för 5g-året. Det är nu nätverken börjar byggas på allvar och de första mobilerna lanseras.

Men för konsumenter är nyttan fortfarande långt borta. Den första generationens 5g-telefoner kommer inte att bjuda på några fantastiska funktioner. De kommer tvärtom vara ett steg tillbaka i utvecklingen.

– Det är en vansinnig hajp runt 5g just nu, men för en konsument finns inte mycket att vara upphetsad över, säger Leif-Olof Wallin som är mobilanalytiker på analyshuset Gartner.

Den som väntar på nya fräcka futuristiska telefoner när de första 5g-lurarna landar kommer att bli besviken.

– Jag minns när de första 3g-telefonerna kom. De var både större, klumpigare och dyrare. Vi kommer säkert att se en likadan utveckling med 5g innan volymerna går upp och miniatyriseringen av komponenterna blir bättre, säger Leif-Olof Wallin.

Läs mer: Nu är 5g-standarden klar

En bidragande orsak är att ingen av de tre stora chiptillverkarna har några färdiga chip med 5g-modem ombord. Under hösten lanserade Qualcomm, Huawei och Samsung chip som kallades för 5g-kompatibla. I praktiken betyder det att de har stöd för ett externt 5g-modem. Apple har fortfarande inte bekräftat när de ska lansera en Iphone med stöd för 5g, men flera källor inom företaget har tidigare sagt att det tidigast kommer att ske under nästa år.

Så en 5g-telefon som släpps under 2019 kommer med stor sannolikhet att sköta kommunikation via 2g, 3g och 4g i ett modem som är integrerat i chip-setet, och sedan ha ett extra 5g-modem och flera extra antenner. Det betyder högre strömförbrukning, vilket kräver ett större batteri. Lägg till att 5g-komponenterna fortfarande är rätt stora jämfört med de som sitter i telefonen i dag och du får en tjockare mobil.

Professor: Stora 5g-genombrottet dröjer minst ett par år

Det breda genomslaget för 5g ligger fortfarande ”minst ett par år” bort, förutspår Fredrik Tufvesson, professor i radiosystem vid Lunds tekniska högskola.

– Genombrottet för 5g ligger tre-fyra år bort. Det beror bland annat på att 4g via LTE-nätet fortfarande fortsätter att växa, och väntas göra det de närmaste åren, enligt bland annat Ericsson. För konsumenter är LTE fortfarande en väldigt bra och stabil teknik, säger han.

Istället är det bland industrirobotar, uppkopplade fordon och andra industriella tillämpningar för maskinkommunikation som 5g kommer att göra nytta först, enligt Fredrik Tufvesson.

– Att ha möjligheten att bygga in ett 5g-modem direkt i en industrirobot innebär en enorm skillnad för realtidstyrning av dessa system, till exempel.

Läs mer: Snopet, Ericsson – Huawei först med kompakt 5g-router

För att operatörerna ska hoppa på 5g-tåget krävs en ordentlig drivkraft, menar Fredrik Tufvesson. En sak som kan driva på den utvecklingen är att det uppstår en kapacitetsbrist i dagens LTE-nät på grund av ökande datatrafik – något som redan håller på att ske i USA. En annan sporre för operatörerna kan vara att industrin vill köra specifika applikationer över 5g.

– Det som främst driver på är operatörernas behov av bättre kapacitet, samt om de ser möjligheter till nya affärer i 5g. Men dagens mobilabonnemang har kostat ungefär lika mycket i flera år. Hur man ska kunna få kunder att betala för högre datatakter och en uppkoppling med lägre fördröjning är en stor utmaning, säger Fredrik Tufvesson.

Första 5g-mobilerna blir tekniskt begränsade

Bengt Nordström, som är vd och grundare av telekomkonsultfirman Northstream, har samma inställning till konsumentnyttan i att köpa första generationens 5g-telefon.

– Det enda skälet jag kan komma på är att man skulle vilja hänga i en bar och skryta om sin 5g-telefon, säger han. Annars är de inte konkurrenskraftiga på den vanliga marknaden. Det är telefoner för folk som verkligen vill vara ”early adopters”.

Han nämner ytterligare ett skäl till att de första 5g-mobilerna kommer att ha lite extra omfång och vara mer batterihungriga.

De kommer använda en 5g-lösning som kallas för icke fristående (”non-standalone”). Det betyder att datatrafiken kan gå via 5g-nätet, men att mobilen förlitar sig på 4g-nätets infrastruktur för att kommunicera med mobilmaster och servrar.

– Då får man vissa tekniska begränsningar, och en telefon som måste ha två transceivers påslagna samtidigt. Det driver upp batterikonsumtionen och även storleken på telefonen, säger Bengt Nordström.

”Stand-alone”-5g väntas bli viktig brytpunkt

Han tror att den riktiga skjutsen för 5g-mobiler kommer när mobilnätet och telefonerna är utbyggda med ”stand-alone”-5g. Det vill säga att telefonen kan sköta all kommunikation via 5g-nätets infrastruktur. En brytpunkt som fortfarande är ett par år bort.

– Om man vill ha en avancerad 5g-telefon som inte kompromissar i storlek eller batteritid tror jag att det är sannolikt att man får vänta till 2021, säger Bengt Nordström.

Läs mer: Samsung satsar miljarder på utveckling av articifiell intelligens och 5G

Då förväntar han sig att topptrion Samsung, Huawei och Apple kommer att rulla ut 5g-flaggskepp till massorna. Men en möjlighet är att de lite mindre tillverkarna som Xiaomi, Oppo och Vivo ligger steget före.

– Det är mer sannolikt att de lanserar 5g-telefoner i stor omfattning först. De har ett större behov av att visa att de ligger tekniskt i framkant och de har mindre volymer att ta hänsyn till, så det blir lättare att få tag på komponenter, säger Bengt Nordström.

Ericsson: Mobilt bredband blir den första 5g-trenden

Men även om de första 5g-telefonerna inte är mycket att hurra över finns det annat att se fram emot. Modem för mobilt bredband som bygger på non-standalone-5g kommer att ge möjlighet till bättre och snabbare trådlösa uppkopplingar i hemmet.

– Den första stora 5g-trenden som kommer att märkas av är utvecklingen av mobilt bredband. Det handlar om 5g-uppkopplade pocket routers. Sedan kommer det en våg av 5g-mobiler under andra hälften av 2019 som vi tror mycket på, säger David Hammarwall, chef för Ericssons radioprodukter.

Läs mer: Nu ska Ericsson storsatsa i USA

Både Leif-Olof Wallin och Bengt Nordström nämner också mobilt bredband som en viktig första produkt. Inte minst det som har kallats för ”fixed wireless access”, en mobiluppkoppling med tillräckligt hög kapacitet och stabilitet för att kunna konkurrera med fiber eller adsl.

I somras klubbades den första standarden för 5g – ”release 15” – av den globala samarbetsorganisationen 3GPP, där Ericsson är en nyckelspelare.

– Den första 5g-standardreleasen från 3GPP är ganska fokuserad på just tidig 5g-access för mobilt bredband. Mycket av 5g-tekniken som är avsedd för industrin kommer att kunna användas från dag ett. Men 5g-tekniken är fortfarande ung, det är år av utveckling kvar, säger David Hammarwall.

Kalle Wiklund

Simon Campanello

Mer om: 5G Mobiltelefoni

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt