Expert om ryska elstoppet: ”Ger ett högre elpris”

2022-05-24 16:54  

Det ryska stoppet av el till Finland kommer att höja elpriserna i Sverige. Men det är inte någon risk för större effektbrist i vinter – så länge kärnkraftverket Olkiluoto 3 går igång som planerat.

Det ryska elbolaget Rao Nordic stoppade sin elexport till Finland i mitten av maj. Det leder till att Finland ökar importen av el från Sverige. De svenska elpriserna har redan gått upp.

Christian Holtz, energimarknadskonsult på Merlin & Metis, tror att det ryska exportstoppet kommer att ge en ganska påtaglig påverkan på de svenska elpriserna framöver.

– Importen från Ryssland motsvarar en kärnkraftsreaktor, så det får en stor inverkan, framför allt på Finland, men det kommer att fortsätta smitta av sig på elområde 3 i Sverige, och i många fall de andra svenska elområdena. Jag skulle säga att det periodvis rör sig om tiotals ören per kilowattimme i Norden, säger han.

Elområde 3 täcker bland annat Stockholm och Göteborg. Därifrån går de två likströmskablarna Fenno-Skan 1 och 2 till Finland. Tillsammans har de en överföringskapacitet om max 1 200 MW.

Dessutom finns en växelströmsförbindelse mellan norra Sverige och norra Finland. Den har kapacitet att överföra 1 500 MW från Sverige till Finland och 1 100 MW från Finland till Sverige, men har kraftigt reducerats just nu åt båda hållen.

Nordpool stoppar handel med ryska Inter Rao

När den ryska exporten av el till Finland nu är stoppad kan Finland i stället importera mer el från Sverige eller Baltikum. De cirka 900 MW som tidigare kom från Ryssland behöver ersättas.

Den finska möjligheten att importera el via Baltikum har dock försämrats sedan elbörsen Nordpool nyligen meddelade att all handel med ryska Inter Rao stoppas från och med den 22 maj på grund av risk för betalningsproblem.

Även om el exporteras från Sverige till Finland påpekar Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, att den inte nödvändigtvis behöver ha producerats i svenska kraftverk.

– Det är kanske troligare att det är transit genom Sverige från elproduktion som har startats på den europeiska elmarknaden. Det kan till exempel vara norsk vattenkraft eller fossileldat i Baltikum eller Polen, säger han.

Olkiluoto 3 kompenserar importen från Ryssland

Men situationen kommer ändå att leda till ett högre elpris även i Sverige, anser Erik Ek.

– Rysskraften var billigare och ersätts av dyrare el. Då ökar priset. Detta påverkar också oss i Sverige, framför allt i södra Sverige. Men just den här gången kanske man som konsument hellre betalar lite mer på elräkningen när man vet att de här pengarna inte går direkt till finansiering av kriget i Ukraina, säger han.

Elen i Finland nådde en ovanligt hög prisnivå den 20 maj, när det var uppe strax över 500 euro/MWh mellan klockan 7 och 8 på morgonen. Samma tid hade Sverige sitt högsta pris i elområde 4, med 257 euro/MWh.

Även före det ryska elstoppet brukade Sverige exportera stora mängder el till Finland. På årsbasis är Sverige en nettoexportör till Finland.

Olkiluoto 3. Foto: TVO

Men varken Christian Holtz eller Erik Ek tror att risken är så stor för att Sverige ska drabbas av effektbrist i vinter på grund av det ryska elstoppet – särskilt inte om den nya finska kärnreaktorn Olkiluoto 3 går igång med full produktion i slutet av september. Med en maxkapacitet om 1 600 MW kompenserar kärnreaktorn med råge importen från Ryssland.

– Men det är klart att det hade blivit mycket bättre effektmässigt om Olkiluoto 3 hade kommit in och vi också hade haft den ryska elen, säger Erik Ek.

”Börjar ändå närma sig kontinuerlig drift”

Olkiluoto 3 är dock ökänt på grund av upprepade förseningar och fördyringar. Reaktorn skulle ha varit i gång för drygt tio år sedan enligt de ursprungliga planerna.

Halvön Olkiluoto, med kärnreaktorerna 1, 2 och 3 med samma namn. Foto: TVO

Nu har reaktorn anslutits till stamnätet och skulle ha varit i full drift i sommar. Men i april meddelade ägarbolaget TVO att kylningen till generatorn behöver åtgärdas. Full drift har därför skjutits upp till slutet av september.

– Givet historiken finns det nog en påtaglig risk för att det blir fler förseningar. Men tekniskt sett har de kommit väldigt mycket längre än vad de hade vid tidigare förseningar. De börjar ändå närma sig en kontinuerlig drift, säger Christian Holtz.

Enligt den finska stamnätsoperatören Fingrid kommer det ryska exportstoppet av el inte medföra någon effektbrist i landet.

I slutet av maj stoppade Ryssland även all export av naturgas till Finland.

Linda Nohrstedt

Mer om: El Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt