Därför vill Apple tillverka egna chip: ”Full kontroll”

2020-06-24 06:00  

Apple fasar ut Intel-processorer till förmån för egendesignade Arm-chip (Apple Silicon). Skiftet kan innebära Mac-datorer som är både snabbare och mer energisnåla.

Vad har hänt?

I flera år har rykten florerat om att Apple är på väg att byta från Intel-chip till egendesignade chip i sina datorer. Detta bekräftades under en keynote med Apples vd Tim Cook på utvecklarkonferens WWDC i juni i år.

– Nu är det dags för ett jättelikt steg framåt för Mac och för Apple, skanderade Tim Cook när han presenterade nyheten.

Det har gått 14 år sedan Apple lämnade IBM:s PowerPC-arkitektur till förmån för Intels x86-processorer. Nu handlar det om att designa egna chip baserad på Arm, samma underliggande arkitektur som i processorerna som sitter i Ipads och Iphones.

Läs mer: Apple-chef: ”Nu blir Iphone ännu kraftfullare”

Varför är det viktigt?

Den största orsaken till bytet tros vara att Apple får större kontroller över chipen. I dag måste de anpassa sig efter Intels produktkatalog.

Arm jobbar i stället med en licensmodell där Apple köper rätten att använda sig av Arms instruktionsuppsättning (ISA). Ett slags gemensamt språk som alla Arm-baserade processorer använder sig av. Sedan får de mer eller minde fria händer. Därför går det att skräddarsy processorer med de specifikationer och funktioner som Apple vill se.

– Det betyder att Apple får fullständig kontroll över prestanda, energiförbrukning, säkerhet och en massa andra viktiga egenskaper för processorn, säger Per Stenström som är professor vid avdelningen för datorteknik på Chalmers.

Läs mer: Facebook köper svenska kartbolaget Mapillary

Under presentationen trycker Apple också på att de kommer att bygga in sina ai-processorer, så kallade neural engines, i Mac-datorer.

– En annan fördel de får genom att tillverka sina egna Arm-processorer är att de inte är i händerna på Intel och behöver förhålla sig till deras leveranstider, utan kan ha full kontroll över tillverkningen av sina processorer, fortsätter han.

En tredje anledning är att Apple nu får samma processorarkitektur i sina datorer som på mobilsidan. Appar som är utvecklade för Ipad eller Iphone kommer alltså att gå att köra på en Mac, och i viss mån kanske även vice versa.

För Apple är ekosystemet redan viktigt för att behålla kunderna. Genom skiftet till Arm går det att knyta banden mellan enheterna ännu tajtare.

Finns det några andra fördelar med Arm?

Historiskt sett har Arm och Intel haft olika styrkor. Processorer som bygger på Arms arkitektur har i regel varit mer energisnåla, medan Intel varit ledande inom hög prestanda.

Apples uttalade ambition är att tack vare skiftet till egendesignade kunna lyckas excellera inom båda fälten. De vill ha processorer som konsumerar mindre energi och har högre prestanda.

–  Det finns inget som säger att det inte går att bygga en Arm-processor som slår Intels prestanda. Men Intel har hållit på att bygga snabba processorer i många decennier, och är extremt duktiga på det, säger Per Stenström.

Läs mer: Apple utreds efter klagomål – Spotify jublar

Finns det några nackdelar med skiftet till Arm?

Det stora hindret är att appar som har utvecklats för att köras på x86-processorer behöver anpassas för att köras på Arm-processorer. Men det behöver inte bli ett enormt problem.

Apple säger att de redan har fått alla sina egenutvecklade appar att fungera på Arm, och både Microsoft och Adobe har eller håller på att anpassa sina produkter. Där ingår viktiga program som Office-paketet, Photoshop och Indesign.

Samtidigt lanserar Apple en rad verktyg för att underlätta övergången. För utvecklare finns bland annat funktioner i verktyget Xcode som ska göra det enkelt att få en app skriven för Intel x86 att fungera på Arm. För slutanvändare finns appen Rosetta 2 som gör det möjligt att via en emulator köra en x86-applikation på en Arm-dator.

Läs mer: Svenska tekniken som används för att testa alla 5g-telefoner

När kommer den första Mac-datorn med Arm?

MInst en Arm-dator ska lanseras innan årsskiftet. På förhand kom uppgifter om att det skulle bli Macbook Air och att chipet skulle vara en modifierad version av det som Apple använder i Ipad Pro.

Skiftet från Intel-processorer till Apple-kretsar kommer allt som allt att ta runt två år. Under övergångsperioden fortsätter Apple att lansera vissa datormodeller med Intel-chip, och bolaget lovar också att fortsätta stötta och uppdatera Intel-baserade Macar ”i många år framöver”.

Men tekniskt sett släpps den första Arm-Macen redan i dagarna. Apputvecklare som vill få tillgång till den nya miljön kan ansöka om att få tillgång till ett Developer Transition Kit (DTK). Det är en Mac Mini som utrustats med A12Z-chip, samma som sitter i Ipad Pro. Datorn har 16 GB ram och 512 GB ssd och priset för att delta i programmet och få tillgång till en Arm-Mac ligger på 500 dollar.

Läs mer: Oneplus vill börja tillverka billiga mobiler igen

Vem ska tillverka processorerna?

När Apple köpt tillgång till Arms instruktionsuppsättningen kan Apple själva designa hur chipet ska se ut, och sedan beställa dessa hos en halvledartillverkare. Apple har inte sagt vilket bolag som ska tillverka processorerna, men uppgifter publicerade i Bloomberg indikerar att det rör sig om taiwanesiska TSMC. Samma bolag som tillverkar chipen som sitter i Apples mobiltelefoner och surfplattor.

Simon Campanello

Mer om: Apple processorer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt