Efterfrågan på kameror tvingade Sony att ställa in julen

2019-12-27 09:42  
Kamerasystemet hos Huawei P30 Pro består av Sony-sensorer. Foto: Press

Trots utökad kapacitet har Sony svårt att tillverka tillräckligt många bildsensorer. ”Vi måste be våra kunder om ursäkt.”

Två kameror? Tre, fyra eller fem? Det pågår en intensiv strid bland tillverkare av smarttelefoner om att kunna erbjuda flest och bäst objektiv .

Det är goda nyheter för Sony, som är en av de största producenterna av bildsensorer. Så goda, faktiskt, att företagets halvledardivision kommit att bli Sonys mest lönsamma affär näst efter Playstation.

Men efterfrågan innebär också en svår utmaning. Sony har under det här räkenskapsåret investerat omkring 26 miljarder dollar i större produktionskapacitet och en ny fabrik i Nagasaki ska öppna i april 2021. Det tycks dock inte vara tillräckligt.

– Som det ser ut nu så verkar det inte räcka, trots alla investeringar för att öka kapaciteten. Vi måste be våra kunder om ursäkt, för vi kan helt enkelt inte göra så många som krävs, säger Terushi Shimizu, chef för Sonys halvledardivision, till Bloomberg.

Läs mer: Streaming ger Sony ett Playstation 5-dilemma

Faktum är att Sony för andra året i rad tillverkat bildsensorer dygnet runt i sina fabriker – även under julhelgen. Också Samsung, den främsta konkurrenten när det gäller bildsensorer, rapporteras ha utökat sin kapacitet.

Bloombergs artikel kommer lägligt: samtidigt sprids det nämligen uppgifter om att Huawei med sin kommande P40 Pro kommer att använda hela fem kameror på den modellens baksida. Huawei har tidigare använt Sony-teknik i sina smarttelefoner.

Både Samsung och Sony tror att efterfrågan kommer att förbli hög i många år framöver. Trenden med fler kameror på samma mobila enhet är ett skäl till det. Ett annat skäl är att allt fler tillverkare vill förse sina telefoner med 3d-kameror, något Ny Teknik skrev om tidigare i år.

Peter Ottsjö

Mer om: Sony Mobilkamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer