De får uppdraget att utveckla kärnkraft till månen

2022-06-22 10:04  
En konceptuell illustration av ett energisystem baserat på fission på månens yta. Foto: Nasa

Nasa har valt ut tre bolag som ska utveckla fissionssystem som funkar på månen. Varje bolag får ungefär 51 miljoner kronor.

Kärnkraft kan vara en nyckel till att möjliggöra långa uppdrag på månen och Mars. Nasa har länge haft siktet på fission, eftersom det fungerar i relativt små och lätta energisystem och kan ge kontinuerlig tillgång på el.

Nu har den amerikanska myndigheten för rymdfart och rymdforskning tagit ett steg mot att realisera idén om kärnkraft på månen, berättar Engadget.

Tillsammans med den amerikanska energimyndigheten har Nasa valt ut tre bolag som ska få utveckla sina kärnkraftskoncept. Det är Lockheed Martin, Westinghouse och IX, som vardera får runt 51 miljoner kronor för att utveckla energisystem baserat på fission.

Läs mer: Nasa har hittat skräp – på Mars

Två av kraven på bolagen är att deras system är om 40 kilowatt, och funka på månens yta i åtminstone tio års tid. Förhoppningen är att kunna inleda tester av tekniken på månen redan under detta decennium.

De tre bolagen kommer inte att jobba med sina tekniker helt själva. Lockheed Martin ska samarbeta med BWXT och Creare. Westinghouse kommer att samarbeta med Aerojet Rocketdyne och IX kommer att jobba med Maxar och Boeing.

Ania Obminska

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer