ELBILAR

Peugeots milstolpe – helt elektrifierat i år

I år tas ett viktigt steg för franska Peugeot. När nu 5008 nu erbjuds med ett nytt hybridsystem innebär det att märket är helt elektrifierat.

I Europa tuffar elektrifieringen av bilbranschen på. Med tanke på vilken stor industri det är och hur enorm omställningen är – går det inte annat än att säga att takten man håller nu är hög. Från Frankrike kommer nu ytterligare ett steg tas på vägen mot full elektrifiering.

Senare i år kommer 3008 och 5008, alltså crossovermodeller i mellan samt det större bilsegemtet och nu för första gången kommer det innebära att elektrifieringen nu letat sig in i alla modellinjer. Dock är det inte i form av elbilar, eller ens laddbara bilar – nej, i fallet 5008 handlar det bara om en mildhybrid (3008 finns som laddhybrid).

Det kan låta tamt att inte erbjuda mer, men innebär att drivlinan alltså nu får elassistans. Själva uppställningen består av en 1,2-liters trecylindrig bensinmotor om 138 hästkrafter samt ett 48-volts mildhybridsystem. Kraften skickas ut via en dubbelkopplingslåda och enligt Peugeot ska elektrifieringen innebära att bränsleförbrukningen minskas med 15 procent.

Själva systemet är integrerat i växellådan där en liten elmotor, inverter och styrenhet tar plats. Motorn är på 21 kW och 55 Nm och ska kunna driva fordonet under korta sträckor under låg last. Utöver detta innehåller hybridsystemet även ett litiumjonbatteri på 898 Wh som sitter under vänster säte fram. Skälet till att man satt det där är att det då inte påverkar packutrymmen i bilen.

Utöver att sitta i 5008 kommer även 208, 2008, 308, 3008 och 408 få samma drivlina utöver de övriga elektrifierade alternativen som finns där.

Mildhybrider kanske inte är i ropet här i Sverige, men det är ett viktigt steg på väg mot en helt utsläppsfri modellpalett. Dock ska sägas att redan 2025 ska det erbjudas en elbil i varje modellinje och 2030 ska allt som saluförs i Europa vara rent eldrivet.