ELBILAR

Peugeot E-3008 får 70 mils räckvidd

Rejäla utrymmen och väl tilltagen räckvidd. När Peugeot lanserar 3008 som elbil har man inte sparat på krutet – för här ska erbjudas både dubbla motorer och batteristorlekar på över 100 kWh.

När Peugeot gav sig in i elbilssegmentet med E-208 var det som en tydlig andra- eller pendlarbil. Men i höst kommer ett alternativ som lär attrahera bredare och nu handlar det om familjer och de som behöver köra långt.

Nuvarande generation av 3008 i laddhybridtappning
Nuvarande generation av 3008 i laddhybridtappning

Den nya modellen går under namnet E-3008 och denna bygger på Stellantiskoncernens STLA Medium-plattform.

Plattformen tillåter flera olika konfigurationer och Peugeot kommer kunna erbjuda flera olika drivlinekonfigurationer. Och för första gången ska man nu i en elbil börja leverera fyrhjulsdrift.

Men även om dubbla motorer, drift på alla fyra och troligtvis höga systemeffekter är en del av detta – har den franska tillverkaren varit noga med att energiförbrukning ska vara ett fokusområde.

Just detta märks i att den enda prestandasiffra som Peugeot delar med sig av är maximala räckvidden i bilen. Denna är nämligen satt till respektabla 700 km.

Stellantis har dock avslöjat en del kring sin plattform och vad vi kan förvänta oss av STLA Medium.

Modulär plattform med stor spännvidd

Arkitekturen tillåter fram-, bak- eller fyrhjulsdrift och effekten i motorerna ligger mellan 70 kW /96 hästkrafter och 330 kW /449 hästkrafter. Och om man skulle kombinera de mest kraftfulla motorerna med en i övrigt sport-anpassad bil ska det gå att få 0-100 km/h accelerationer på trå sekunder.

Men för E-3008 handlar det nog inte om sportbilsprestanda. Däremot kommer modellen att ha ett batteripack på mellan 87 och 104 kWh där det senare då ska kunna ge den maximala räckvidden upp mot 700 km.

E-3008 blir som nämnt premiärmodellen på den nya plattformen, men i år kommer Peugeot även att släppa ut E-308 som både halvkombi och herrgårdsvagn och fram till 2025 ska hela fem elbilar varav ännu större E-5008 lanseras.

De tre olika plattformarna som Stellantiskoncernen har på gång.
De tre olika plattformarna som Stellantiskoncernen har på gång.