ELBILAR

Ford lanserar nya batterier som ska göra Mustang Mach-E billigare

Fordchefen Jim Farley
Fordchefen Jim Farley

Batterier är en enorm kostnadsdrivare i bilar och ett sätt att komma runt problemet är att satsa på billigare batterikemier. Så tänker Ford som framöver ska erbjuda bilar med LFP-batterier.

I den moderna elbilens första levnadstid var räckvidd den viktigaste parametern. Bristande infrastruktur, långa laddtider och oro för att att bli strandad med batteritorsk drev på att batterierna blev allt större och större.

Men med det kommer problemet att priset även sticker i väg. För även om priset per kWh är lägre i dag än vad det var för tio år sedan – så är ett batteripack på 75-100 kWh fortfarande enormt dyrt.

Det har har fått biltillverkare att snegla på alternativa batterikemier för att komma bort från de väldigt dyra NCM-batterierna (nickel, kobolt, mangan). Ett alternativ som är lovande för att få ned priset är litiumjärnfosfatbatterier (LFP) och detta använder bland annat BYD och Tesla i sina batterier.

LFP-batterierna är billigare och enklare, men det kommer till priset av att de har lägre energitäthet vilket då ger kortare räckvidder om det begränsas av samma batterigeometri. Men den kompromissen är nu allt fler tillverkare villiga att göra – då det innebär att man kan kapa kostnaden för en elbil rejält

GM har redan sagt att de tittar på LFP och nu har även Ford gått ut och sagt att de ska investera 3,5 miljarder dollar för att bygga en LFP-batterifabrik i Michigan.

Den amerikanska tillverkaren lyfter fram att att de batterier man planerar ur den här fabriken, som tas i drift 2026 ska användas i nästa generation billiga Ford-elbilar.

– Vi är den första tillverkaren som kommer bygga både NCM- och LFP-batterier i USA, säger Fordchefen Jim Farley i ett uttalande.

Men de som väntar på en billigare elbil från Ford behöver inte vänta länge till. Dels kommer man introducera LFP-batteirer i Mustang Mach-E redan i år och 2024 ska tekniken även leta sig in i pickupen F-150 Lightning. Därtill ska man i år även presentera sin modell baserad på VW-koncernens MEB-plattform. Men då handlar det om en mer kompakt modell med NCM-batterier.