Opinion

”Försvarssektorn måste bli bättre på att attrahera ingenjörer”

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande och Andreas Nyström, förhandlingschef Offentlig sektor, Sveriges Ingenjörer. Collage Ny Teknik. Foto: Sveriges Ingenjörer

DEBATT. Sveriges försvarsförmåga måste öka och konkurrensen är stenhård om både försvarsmateriel och kompetens. Att attrahera rätt kompetens blir avgörande för att möta det nya säkerhetsläget. Men med de löner och karriärvägar som myndigheterna i försvarssektorn erbjuder i dag står vi inför en jätteutmaning, skriver Sveriges Ingenjörer. 

I dagarna inleds Folk och Försvars Rikskonferens. Hundratals deltagare samlas under tre dagar för kunskapsspridning, samtal och debatt. I fokus står världens säkerhet, Sveriges totalförsvar, människors trygghet och samhällets krisberedskap. Förhoppningsvis rör samtalen inte bara dessa fokusområden på ett generellt plan, utan även hur uppställda mål ska nås. 

Sedan Ryssland invaderade Ukraina har det säkerhetspolitiska läget runtom i Europa förändrats i grunden. Som ett svar på det har regeringen meddelat att de kraftigt ska förstärka Sveriges försvarsförmåga genom att öka försvarsbudgeten så att den uppgår till 2 procent av BNP. Med ökade anslag kommer också frågan om hur de tillförda resurserna ska användas för att bästa försvarsförmåga ska uppnås.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här