NYTT FRÅN NY TEKNIK

Nu startar Ukrainas återuppbyggnad – 47 svenska företag är på plats där allt avgörs

Flerfamiljshus som förstörts i strid i staden Bakhmut.

En rejäl industridelegation följer med Ny Teknik och ställer ut på Rebuild Ukraine när mässan drar igång i Warszawa i veckan. På plats är även Sveriges utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Mässan samlar 550 företag från 28 länder och är därmed den största internationella mötesplatsen för näringsliv, intresseorganisationer och politiker som engagerar sig i Ukrainas framtid. Uppemot 3 000 personer väntas dyka upp under mässan som pågår 13–15 november.

Företagen är verksamma inom infrastruktur, bygg och energi och de erbjuder sina tjänster till det som spås bli den största byggarbetsplatsen i Europa det kommande decenniet.

Sverige ställer upp med 47 företag och organisationer. Bland de mer namnkunniga finns industrikoncernerna Alfa Laval och Sandvik, fordonstillverkaren Scania, teknikkonsultjättarna Afry och Sweco, värmepumpsföretaget Nibe, it-konsultföretaget Nexer, vård- och diagnostikbolaget Medicover, utbildningsföretaget EF och det svenska dotterbolaget till globala Siemens Energy.

Efterfrågan på utställarplatser har växt kraftigt under hösten.

– Vi fick faktiskt tacka nej till utställare på slutet. Det kommer bli trångt men förhoppningsvis mycket intressant, säger Fredrik Enander, projektledare på Forever Sustainable och ansvarig för den svenska paviljongen på Rebuild Ukraine.

Ny Teknik och Forever Sustainable

Svenska paviljongen arrangeras av Ny Teknik och konsultföretaget Forever Sustainable, som gemensamt har lanserat initiativet ”Business for Ukraine” i syfte att engagera näringslivet i Ukrainas återuppbyggnad.

Anledningen till beslutet att dra igång en svensk paviljong var att inga svenska företag fanns på plats på den första Rebuild Ukraine-mässan i våras.

– Svenska ingenjörsföretag har massor att bidra med när Ukraina ska byggas upp. Så det kändes självklart för oss att starta paviljongen och engagera svensk industri, säger Thomas Peterssohn, vd och chefredaktör på Ny Teknik, som är på plats i Warszawa.

Ny Teknik och Forevers initiativ backas upp av flera offentliga institutioner som är med på resan till Polen, bland andra Sida, Exportkreditnämnden, Business Sweden, Smart City Sweden, Swedfund samt UD och ambassaderna i Kiev och Warszawa.

Sidas medverkan väcker särskilt intresse i näringslivet eftersom regeringens nya biståndspolitik har gjort Ukraina till huvudfråga och 6 miljarder kronor ska satsas bland annat på återuppbyggnad.

Totalt har Sverige gett militärt, humanitärt och civilt stöd till Ukraina till ett värde av cirka 2,1 miljarder euro sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen.

Stort behov av återuppbyggnad

Veckan i Warszawa inleds med en svensk middag för över 100 personer innan mässan officiellt öppnar på tisdagen, då utrikeshandelsminister Johan Forssell talar på invigningskonferensen och sedan klipper bandet på den svenska paviljongen.

På mässan deltar dessutom lokala ukrainska beslutsfattare från 26 städer och regioner i stort behov av återuppbyggnad, däribland Mariupol, Bakhmut och Sievierodonetsk som har bombats ner till grunden av Ryssland.

– Vi har lyckats boka in de flesta av kommunerna till den svenska paviljongen. Tanken är att de får presentera sina behov och konkreta projekt så ska vi försöka matcha dem mot Sveriges resurser och kompetenser, säger Fredrik Enander på Forever.

Till hjälp finns även kollegan Kateryna Koltunovych, som är född i Ukraina och nu bor i Sverige, och ytterligare två tolkar.

Återuppbyggnaden har redan startat, men den stora boomen väntas när kriget är över och säkerhet kan garanteras på ett annat sätt.

Den totala skadan på Ukrainas infrastruktur orsakad av Ryssland uppskattas till över 150 miljarder dollar, enligt en beräkning av Kyiv School of Economics från i somras.

Enligt studien har cirka 167 000 bostadshus förstörts eller skadats. Infrastrukturen är också illa däran, då 19 flygplatser, 126 järnvägsstationer och oräkneliga kilometer väg har förstörts. Annat materiellt som drabbats hårt är industrier, skolor och energianläggningar.

Den totala kostanden för Ukrainas återuppbyggnad justeras successivt upp och varierar enligt olika beräkningar. Världsbankens kalkyl från i våras landade på 411 miljarder dollar.

FAKTA

Svenska delegationen

ES Energy Save 

Clearwell 

Build Forward 

Wikfors Technology 

Randek 

Swedish Circular Water Solutions 

Nexer 

Carboseal Edge of Civil Design 

Vimab Group 

Vision Housing 

Prime Design DTR1 Tech 

Sweco 

Demontera 

Scania 

Dynacon Europe 

Woodgroup 

Ingrid Capacity 

Nibe 

Afry 

Cuedee 

Swegon 

Alfa Laval 

Adapteo 

Sandvik L

lentab 

Heatnet 

BK Tech 

Medicover 

MW Group 

Swedfund 

Semrén & Månsson 

Granitor 

Lyckos 

Tebin 

Elof Hansson 

Enoc Systems 

Region Blekinge 

Siemens Energy 

Exportkreditnämnden 

Stockholm School of Economics in Riga 

EF Beetroot 

Addlife 

Forever Sustainable (arrangör) 

Ny Teknik Group (arrangör)

FAKTA

Medverkande/partners

UD 

Ambassaden i Warszawa 

Ambassaden i Kiev 

Sida 

Business Sweden 

Nefco 

Smart City 

Sweden 

IVL 

Östkontoret