Populärteknik

Zoom pudlar efter skandalen: ”Vi har gjort snedsteg”

Foto: Gado Images
Foto: Gado Images

Efter flera uppmärksammade säkerhetsbrister ska videochattappen Zoom förbjudas i New Yorks skolor. Nu utlovar vd:n Eric S. Yuan bättring – men frågan är om det räcker.

Publicerad

Få appar har fått ett sådant uppsving under coronautbrottet som Zoom, som står bakom en populär tjänst för videokonferenser.

Redan innan smittspridningen lamslagit stora delar av världen hade Zoom en lång historia av integritets- och säkerhetsproblem. Så sent som för två veckor sedan upptäcktes en ny, allvarig sårbarhet som gjorde det möjligt för hackare att komma över ditt Windowslösenord.

Den säkerhetsluckan täpptes snabbt igen, uppger bolaget. Nu lovar Zoom att allt annat utvecklingsarbete ska pausas i 90 dagar – i stället ska allt fokus ligga på frågor som har med integritet och säkerhet att göra.

-Vi skyndade för snabbt och har gjort några snedsteg på vägen, säger företagets vd Eric S. Yuan i en intervju med CNN.

Yuan, som har en bakgrund som huvudingenjör hos Cisco Systems, har tidigare sagt till Wall Street Journal att han "verkligen har gjort bort sig som vd", och att han känner "en förpliktelse att återfå användarnas förtroende".

För att lyckas med just detta har Yuan och hans medarbetare ett riktigt Herkulesarbete framför sig. I dagarna kom till exempel beskedet att motsvarigheten till utbildningsförvaltningen i staden New York vill förbjuda stadens lärare att använda Zoom för fjärrundervisning.

Uppmaningen till lärarna är att istället bruka konkurrenten Microsoft Teams – något som har fått Yuan att gå ut i media för att bedyra att säkerhet numera är a och o för Zoom.

-Vi för fortfarande samtal med dem (utbildningsförvaltningen, reds anmärk.). Vi vill att Zoom ska vara ett företag som sätter integritet och säkerhet i första rummet, säger Eric S. Yuan till The Washington Post.

Här är Zooms värsta säkerhetsmissar

Sajten Tom's Guide har gjort en sammanställning av Zooms största misstag när det gäller säkerhet och integritet. Här är några exempel:

"Zoom-bombning"

Den som känner till id-numret på en Zoom-konferens kan olovligen ansluta, och sedan störa samtalet genom att exempelvis sprida ovälkomna bilder via chatten. Företeelsen kallas "zoom bombing", och går numera delvis att förhindra genom att ändra inställningarna.

Windows-lösenord på vift

Genom att dela en viss typ av länkar i chatten gick det att lura till sig andra mötesdeltagares användarnamn och en krypterad kopia av deras Windows-lösenord. Problem är nu åtgärdat, enligt Zoom.

Spred data om Ios-användare

Fram till bara några veckor sedan skickade Zoom data till Facebook om Ios-användare – även om dessa inte ens hade något konto hos sociala mediejätten. Efter att Motherboard/Vice rapporterat om problemet har Zoom uppdaterat Ios-appen för att fixa detta.