Digitalisering

”Youtube styr tittare till desinformation”

Foto: Youtube, John Mcconnico / TT
Foto: Youtube, John Mcconnico / TT

Miljoner Youtube-tittare har styrts till att se på videor som förnekar klimatförändringar, uppger det internationella aktivistnätverket Avaaz.

Publicerad

Youtube tar bort innehåll som bryter mot plattformens regler mot hat, våld och bedrägeri, men censurerar inte idéer som uttrycks. Det uppger företaget som svar på kritiken från Avaaz.

”Våra rekommendationssystem är inte konstruerade för att filtrera eller gradera ned filmer eller kanaler baserat på vissa perspektiv”, meddelar Youtube.

Avaaz uppmanar nu Youtube att ta bort videor med felaktig information från sina rekommendationer och se till att sådant innehåll inte kan generera pengar från annonser. Organisationen vill även att företaget ska lägga upp rättelser på videor med felaktig information om klimatförändring.

Organisationen har gått igenom resultat av Youtube-sökningar genom att använda fraserna ”global uppvärmning”, ”klimatförändringar”, och ”klimatmanipulation”. 16 av de 100 första träffarna för sökfrasen "global uppvärmning" innehöll potentiell desinformation, enligt Avaaz, och 21 vid sökning på "klimatmanipulation". Med sökningen ”klimatförändringar” var det åtta procent som innehöll potentiell desinformation.