Digitalisering

Wikileaks vill öppna i Sverige

Julian Assange, grundaren av grävsajten Wikileaks, vill öppna kontor i Sverige.  Nu letar man efter journalister och tekniker att anställa.

Publicerad

Enligt nyhetssajtenMedievärlden  ochTV4vill organisationen the Sunshine Press, organisationen bakom sajten Wikileaks etablera sig här i Sverige.

Wikileaks arbetar med grävande journalistik och avslöjar hemliga och känsliga dokument, bilder och videofilmer med hjälp av teknik som skyddar källorna.

Sedan tidigare har Wikileaks ett samarbete med det svenska webhotellet PRQ och nyttjar dess servrar för att sprida vidare material som läckt ut via anonyma källor.

Enligt Mediavärlden planerar Julian Assange nu att starta ett Sverigekontor och letar efter medarbetare, exempelvis journalister och tekniker.

Exakt hur många man vill anställda i Sverige är oklart. Men orsaken till att man väljer Sverige är bland annat den svenska starka lagstiftningen kring yttrandefrihet, uppger Assange.

—Dessutom har vi redan infrastruktur och vänner i Sverige, säger Julian Assange till Mediavärlden.

Wikileaks har varit stängd en tid av ekonomiska skäl men har nu öppnat igen www. Wikilieaks.org.

Den video som visar hur amerikanska soldater den 12 juli 2007 mejar ned unga, vad man tror vara beväpnade irakier och två barn i Bagdadförorten  Nya Bagdad med  30 millimeters-kanoner och som släpptes på Wikileaks tidigare i vår, har väckt ramaskri världen över.  Se den här:www.wikileaks.org.

Enligt Julian Assange fick man veckan efter att man publicerade videon in 300 000 dollar i donationer till sajten.

Än viktigare var, anser han, att publiceringen uppmuntrade andra inom den amerikanska militären att skicka in liknande material och som nu granskas av Wikileaks redaktörer.