Digitalisering

Webbsida streamar från svenska privata övervakningskameror

Ett slumpmässigt klickande på webbsajten Insecam ger streaming från Litauen, där en man intet ont anande mekar i en bil.
Ett slumpmässigt klickande på webbsajten Insecam ger streaming från Litauen, där en man intet ont anande mekar i en bil.

En webbsida länkar till över 73 000 övervakningskameror världen över. Vem som helst kan gå in och ta del av privata streamingbilder, även från människors vardagsrum.

Publicerad

Över 73 000 länkar till övervakningskameror i 256 länder har samlats på webbsidan Insecam. Det handlar om direkt streaming till människors privata kameror som kan visa såväl hemmets insida som utsida.

I vänsterspalt är länkarna uppdelade landsvis, så den som vill kan exempelvis gå in på någon av de 292 övervakningskameror som är listade för Sverige och titta på streaming från till exempel Göteborg, Helsingborg eller Dorotea.

Dessutom finns det vid varje övervakningskamerabild en karta från Google maps som visar exakt var kameran sitter.

Att man kan ta del av streaming från privata övervakningskameror beror på att ägarna inte ändrat det standardinställda lösenordet på dem utan valt ett defaultläge.

Sajten Insecam hävdar att anledningen till varför de samlat länkarna är att människor borde tänka på säkerheten och välja lösenord som inte blir publika. All information som sajten samlat går att hitta via sökningar på Google för den insatte. Kritiker hävdar att sajten bryter mot lagen.
Följ Ny Teknik på Facebook!