Populärteknik

Walmart vill köpa Tiktok – med Microsoft

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Den populära videoappen Tiktoks vd Kevin Mayer lämnar sin post. Samtidigt gör den amerikanska detaljhandelsjätten Walmart gemensam sak med Microsoft för att bjuda på appen.

Publicerad

Tiktok, som ägs av kinesiska Bytedance, har fått hård kritik för att användarnas personliga data hamnar på avvägar. I Sverige har bland annat SVT och Sveriges Radio uppmanat sin personal att radera appen från företagets telefoner, och i USA har regeringen slagit fast att den utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Nu uppger Walmart att man vill gå samman med it-bjässen Microsoft, som sedan tidigare gått ut med att man förhandlar med Bytedance om att köpa Tiktoks verksamhet i USA. Ett samarbete skulle kunna lugna amerikanska makthavare, tror Walmart.

– Vi är säkra på att ett partnerskap mellan Walmart och Microsoft kommer att uppfylla förväntningarna hos de amerikanska Tiktok-användarna och tillfredställa amerikanska myndigheter, säger bolaget till nyhetsbyrån AFP.

Vd:n avgick – Tiktok stämmer USA:s regering

Den tidigare vd:n Kevin Mayers avgångsbesked kommer bara några dagar efter det att företaget lämnat in en stämningsansökan mot amerikanska regeringen, som motiveras med att USA:s president Donald Trump utfärdat en presidentorder som skulle kunna innebära ett förbud mot appen.

”De senaste veckorna, då den politiska miljön i hög grad har förändrats, har jag reflekterat mycket över vad strukturförändringarna i företaget kommer att kräva, och vad de innebär för den globala roll jag åtog mig”, skriver Mayer i ett brev till de anställda, där han meddelar sin avgång.

Mayer kommer tills vidare att ersättas av Vanessa Pappas, som i dag har en lägre chefspost.

Ägarbolaget Bytedances grundare och vd Yiming Zhang skriver i ett separat brev att företaget arbetar febrilt med att hitta lösningar på de utmaningar man står inför globalt, och nämner särskilt marknaderna i Indien. där appen förbjudits, och USA.

Fakta: Tiktok

Videoappen Tiktok är en av världens mest nedladdade och ägs av det kinesiska företaget Bytedance.

Appen har hamnat i fokus på grund av att den samlar in stora mängder information om sina användare, som i många fall utgörs av barn i mellanstadieåldern.

USA:s president Donald Trump har hotat med att stoppa Tiktok i landet med motiveringen att appen utgör ett "hot mot nationell säkerhet, utrikespolitiken och USA:s ekonomi".

I Australien diskuterar parlamentet att förbjuda Tiktok.

Även i Sverige uppmanas exempelvis SVT:s och SR:s medarbetare att radera appen på företagets telefoner.