Digitalisering

Vodafone utmanar Nokia med sitt köp av Wayfinder

Svenska Wayfinders ägare får bra betalt för bolaget av Vodafone. Samtidigt innebär köpet en utmaning mot Nokia. Frågan är vem som är starkast.

Publicerad

Vodafone bjuder 239 miljoner kronor för det svenska mobilnavigationsföretaget Wayfinder. Budet är mer än tre gånger högre än den aktuella börkursen, och både styrelsen och 45 procent av aktieägarna har redan tackat ja.

Allt talar alltså för att köpet går igenom vilket innebär att Vodafone skaffar sig en egen avancerad navigationstjänst att erbjuda sina kunder.

Chanserna för Wayfinders tjänst att nå ut till en global marknad blir nu mycket större.

Nokia satsar hårt
Men Vodafones köp sker samtidigt som Nokia satsar hårt på en rad tjänster under varumärjket Ovi till alla sina användare världen över, och en av dem är kart- och navigationstjänsten Nokia Maps.

Tjänsten bygger bland annat på Nokias köp av kartföretaget Navteq - en av världens två stora leverantörer av digitala kartor - förra året.

Mobilen blir navigator
Samtidigt byggs gps in i allt fler mobiler, inte minst av Nokia, och med en bra navigationstjänst blir mobilen en fullt användbar navigator för både bilförare och fotgängare.

För några år sedan var det naturligt att mobiloperatörer som Vodafone skulle stå för tjänster, och operatörerna har aldrig varit särskilt intresserade av att se mobiltillverkarna inkräkta på tjänsteområdet.

Men nu kommer alltså mobiltillverkare som Nokia och Sony Ericsson med flera tjänster, bland annat musikbutiker, och Vodafones satsning på navigation blir en direkt konkurrent till Nokia Maps.

Gick inte bra för operatörerna
- Från 2000 och framåt har vi haft stora ambitiösa projekt från operatörerna, som gått ut på att kunderna ska associera sina mobiltelefonitjänster med operatören och inte med Nokia, Sony Ericsson, Samsung eller någon annan tillverkare. Vodafone Live var det mest ambitiösa av de här projekten, säger Bengt Nordström, vd för telekomkonsulten Northstream, med många av världens stora operatörer och mobiltillverkare som kunder.

- Men det gick inte bra, för operatörerna var inte bra på att göra användargränssnitt. De har inte grundkompetensen för att designa produkter, fortsätter han.

Inte tillräckligt starka varumärken
Med sitt köp av Wayfinder kan Vodafone nu få en färdigutvecklad navigationstjänst. Men frågan är fortfarande vilken aktör som har störst styrka för att föra ut globala mobiltjänster.

- Telefontillverkarna är globala aktörer som har bra och starka varumärken var man än kommer. Operatörer är som bäst regionala och har inte tillräckligt starka varumärken, och därmed inte heller skalekonomin, anser Bengt Nordström.